Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2014, 15:58

Valja se za Valjevo

č: | fb:

Kampanja „Valja se za Valjevo – Nova Kolubarska bitka“ za prikupljanje pomoći za obnovu poplavljenog područja na teritoriji Valjeva predstavljena je danas na konferenciji za novinare održanoj na terasi Istraživačke kuće, sa koje se pogled pruža na razoreno korito Kolubare na kome je počelo raščišćavanje terena. Na ovaj način predstavnici Grada poručuju da se poplave ne smeju zaboraviti.

- Iako su poplave prošle moramo i dalje misliti na njih u dva segmenta, da obnovimo ono što su donele, da se spremimo da nas neka nepogoda drugi put ne zatekne i budemo spremniji nego što smo bili. Urađen je prvi u nizu spotova koji će biti emitovani na društvenim mrežama i u medijima, koji apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu gradu, da se sve što pre i uspešnije sanira. Prvi spot je snimljen na lokaciji sela Rebelj i tu se naš umetnik Milan Đurđević obraća javnosti sa apelom da valja obnoviti Valjevo. Urađen je i baner na kome se kao podnaslov pojavljuje nova Kolubarska bitka, jer nas je posle sto godina od Kolubarske bitke zadesila još jedna nesreća sa velikim posledicama. Na taj način želimo da se sve ovo sačuva od zaborava – kazao je Dragan Jeremić, direktor Gradske direkcije.

Novinarima su prikazani i nacrti tipskih kuća u Rebelju, koje je projektovao Projektni biro „Krsmanović“.

- U Rebelju nismo počeli da radimo jer čekamo da država donese odgovarajuće odluke, da počnemo da ispitujemo zemljište, uradimo geološke radove i da na neki način budemo sigurni gde će se kuće praviti. Gradiće se od sredstava donatora, a već se nekoliko valjevskih firmi prijavilo da urade po jednu kuću za Rebelj, kao i nekoliko privatnih lica koja su želela da ostanu anonimna. Na žiro račun Grada uplaćen je novac, ali kako vreme odmiče pokazalo se da se sve manje donira – dodao je Jeremić.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je podsetio da je preliminarna procena štete od poplava u Valjevu oko 960 miliona dinara.

- Mi imamo štete po četiri osnova, na infrastrukturi je preliminarna procena oko 300 miliona, na stambenim objektima i opremi za domaćinstva oko 400 miliona, imamo ozbiljne štete u privredi oko 150 miliona i u poljoprivredi oko 50 miliona dinara. Ogromne su štete na objektima infrastrukture koji su u vlasništvu Republike, a to su magistralni putevi, uređeni vodotokovi, itd. Koliko su štete ozbiljne pokazuje primer uređenja korita Kolubare, što je odgovornost Republike Srbije i preduzeća „Srbijavode“ koje je za to zaduženo. Cena regulisanog korita je do 1,5 miliona evra po kilometru, a ovde je regulisano u dužini od pet kilometara, a uništeno pola obaloutvrde. Najvažnije je da će biti donet Zakon koji će biti iznad postojećeg, da se ne raspisuju tenderi i ne ide na izbor najpovoljnijeg izvođača što bi oduzelo puno vremena, tako da očekujemo da  što pre bude donet i da odmah stupi na snagu – kazao je Kovač.

On je rekao da država očekuje pomoć Evropske unije i određenih fondova u nadoknadi šteta na infrastrukturi.

- Mi smo tu kao Grad uradili koliko smo mogli i potrošili određenu količinu novca sa budžetskih rezervi. Deo je utrošen dok je trajala vanredna situacija i dok smo imali pravo na to. Dalje treba da nastavimo dvadesetak najznačajnijih putnih pravaca i nekoliko infrastrukturnih objekata od kojih su najvažniji mostovi, a gde je vrednost znatno veća nego ovoga što je utrošeno u prvih nekoliko dana. Moramo tražiti saglasnost republičkih organa i komisija za procenu šteta da ćemo imati refundaciju sredstava koje ćemo utrošiti u te namene – objasnio je Kovač.

Valja se za Valjevo

Valja se za Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

U okviru kampanje za obnovu Valjeva od posledica poplava biće održan niz kulturnih manifestacija. Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić je rekao da će budžet za održavanje „Tešnjarskih večeri“ biti usmeren za izgradnju kuća u Rebelju, a najavio je i humanitarni koncert „Nevernih beba“ i valjevskih bendova koji će biti održan na Vidovdan. Rečeno je i da će se u kampanju uključiti mnogi uspešni Valjevci, a novinarima se danas obratio reditelj Petar Stanojlović.

- Pošto nam je potrebna sloga koja nadvisuje građanske granice, ide do rodoljubivog, emotivnog, ljudskog, pa čak i božanskog, mislim da je vreme da se kultura u ovom slučaju polako pretvara u duh, da nešto što je naše izvorišno, nešto što je duhovno stanje svih nas može da pobedi u ovoj novoj Kolubarskoj bici. Meni je drago što ne ratujemo oružjem, ali nije loše da ratujemo oruđem, između ostalog oruđe, u ovom slučaju, može biti kultura – poručio je Stanojlović.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara