Ambasador Aksel Ditman sa gimnazijalcima
Ambasador Aksel Ditman sa gimnazijalcima
23.11.2015, 10:58

Ambasador Ditman: „Jezik i kultura su most koji spaja narode”

č: | fb:

„Jezik i kultura su most koji spaja narode, osnov su naše saradnje kako bi odnose dve zemlje mogli još bolje negovati i intenzivirati”, poručio je danas u Valjevskoj gimnaziji ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, koji je otvorio Nedelju nemačke kluture.

U okviru ovog programa, kojim se obeležava 145 godina postojanja Valjevske gimnazije, otvorena je izložba fotografija „Sva naša putovanja“, kroz koju je prikazano devet putovanja učenika i profesora škole u Nemačku, Rumuniju i Hrvatsku. Učenici bilingvalnog odeljenja nemačkog jezika i njihovi profesori su kroz recital, skečeve i muziku gostima prikazali šta to Valjevska gimnazija radi na planu boljeg učenja nemačkog jezika.

Gosti iz Nemačke u Gimnaziji

Gosti iz Nemačke u Gimnaziji

Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, koji je na dužnosti od 1. jula, kaže da ga raduje to što ga je jedno od prvih putovanja u Srbiji dovelo upravo u Valjevo i Valjevsku gimaziju, koja obeležava 145 godina postojanja. “Danas obeležavamo i šest godina saradnje sa Valjevskom gimnazijom koja je u programu PASCH inicijative ili ‘Škole: partneri budućnosti’. Nemačka u okviru ovog programa sarađuje sa 24 škole u Srbiji i na taj način podržava nastavu na nemačkom jeziku. Ta saradnja odvija se kroz stručno usavršavanje nastavnika nemačkog jezika, putovanja, razmenu učenika, radionice. Nemačka ambasada sarađuje sa brojnim organizacijama u Srbiji uz podršku Gete-instituta, koji organizuje kulturne manifestacije i učenje nemačkog jezika. Nemačka i Srbija ostvaruju tesnu političku i ekonomsku saradnju, ali pre svega imamo intenzivnu kulturnu saradnju”, kaže ambasador Aksel Ditman.

Protokolom posete ambasadora Savezne Republike Nemačke predviđeni su i razgovori sa gradskim rukovodstvom, čiji su predstavnici bili danas u Valjevskoj gimnaziji, ali je ambasador odgovarajući na pitanje novinara o čemu će razgovarati sa rukovodstvom Valjeva rekao da je povod za njegovu posetu pre svega 145 godina Valjevske gimnazije.

Gosti iz Nemačke u Gimnaziji

Gosti iz Nemačke u Gimnaziji

U okviru Nedelje nemačke kulture u utorak od 20 časova biće prikazan nemački igrani film, u četvrtak predavanje „Geteov prijem srpskih narodnih junačkih pesama“ održaće dr Miodrag Loma, dok je u petak koncert „Ples po žici u klasičnom stilu nemačkih autora“ kvarteta MISS.

U okviru programa obeležavanja 145 godina postojanja škole, pored Nedelje nemačke kulture, biće organizovana i Nedelja francuske kulture, najavljuju iz Valjevske gimnazije.

Valjevska gimnazija kao dvogodišnja realka osnovana je 23. novembra 1870.godine. Zgrada koju Gimnazija i danas koristi izgrađena je 1906. godine. 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 12 sati 17 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 12 sati 17 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 7 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara