Delegacija Poljske i uprava Bolnice
Delegacija Poljske i uprava Bolnice
27.11.2015, 21:42

Poljska donirala novac za Bolnicu

č: | fb:

Republika Poljska donirala je Opštoj bolnici Valjevo 10.860 evra za nabavku medicinskih aparata i medicinske opreme za Odeljenje onkologije sa palijativom. Ugovor o ovoj donaciji krajem juna ove godine potpisali su ambasador Republike Poljske u Beogradu Aleksandar Hećko i direktor Bolnice dr Dobrivoje Grujičić. Pojašnjeno je da je reč o realizacijji projekta pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta palijativnog zbrinjavanja na Odeljenju onkologije sa palijativnom negom Opšte bolnice Valjevo“. Rok za izvršenje ovog projekta bio je 15. oktobar ove godine.

Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić kaže da je nabavka opreme za ovo odeljenje veoma važna jer se na onkologiji leče najteži pacijenti. „ Dobili smo veoma značajnu opremu. Radi se o dva EKG aparata, dva frižidera za čuvanje terapije, četiri sobna klima uređaja, 30 komada metalnih noćnih ormarića sa hranilicom, jedna kolica za higijenu pacijenata sa dodacima i jedan antidekubitalni dušek“, rekao je dr Grujičić.

Valjevsku bolnicu danas je trebalo da posetiti ambasador Republike Poljske Aleksander Hećko, međutim on je zbog bolesto otkazao posetu Opštoj bolnici i Gradskoj upravi. To su umesto njega učinili njegovi saradnici, koji su obišli Odeljenje onkologije sa palijativom, gde su razgovarali sa upravom o budućoj saradnji i pomoći Valjevskoj bolnici. Delegacija ambasade Republike Poljske potom je obišla izložbu „Stradanje i humanizam- Valjevсka bolnica 1914-1915“, čiji je deo postavke posvećen poljskom lekaru Ludviku Hiršfeldu, bakteriologu, koji je bezgranično pomogao u Velikom ratu. Bio je tvorac petovalentne vakcine 1915. u Valjevu. Odbio je da se kao strani lekar evakuiše i sa srpskim vojnicima je prešao u Albaniju. 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 28 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 11 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara