Omladina JAZAS-a (foto: Đorđe Đoković)
Omladina JAZAS-a (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2015, 07:33

Dvoje novoinficiranih HIV-om u ovoj godini

č: | fb:

U Kolubarskom okrugu od početka godine registravano je dvoje novoinficiranih virosum HIV-a, što je identičan broj kao i lane. U svetu je virusom HIV-a inficirano 36,9 miliona ljudi, u prošloj godini registrovano je dva miliona novoinficiranih, dok je 1,2 miliona osoba zaraženih sidom umrlo.

Ovi podaci saopšteni su uoči 1. decembra Svetskog dana borbe protiv side, kada se skreće pažnja na važnost testiranja na virus HIV-a. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlja dr Biljana Rajković kaže da je u Kolubarskom okrugu od 1990. godine, kada je registrovan prvi slučaj obolelog od HIV-a, registrovano 31 obolelo lice, dok je sedam osoba umrlo zbog posledica HIV infekcije. Rajković dodaje da je u Kolubarskom okrugu dominantan prenos infekcije seksualni put.

Biljana Rajković i Aleksandar Tomić

Biljana Rajković i Aleksandar Tomić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik omladine JAZAS-a Aleksandar Tomić najavljuje da će danas deljenjem edukativnog materijala na Gradskom trgu biti obeležen Svetski dan borbe protiv side. Mobilna ekipe Zavoda za javno zdravlje sinoć je na Gradskom trgu obavila besplatno testiranje na virus HIV-a zainteresovanih građana.

Tomić kaže da JAZAS već tri godine, zajedno sa Zavodom za javno zdravlje, obeležava pre 1. decembra Evropsku nedelju testiranja na HIV i hepatitis. “Testiranje nije na zadovoljavajućem nivou, šti znači da još uvek nemamo realnu sliku koliko je osoba inficirano. Ono što je povoljno u epidemiološkoj slici Srbije, pa i Kolubarskog okruga jeste to što se povećava broj onih koji su saznali svoj HIV status u toku HIV infekcije”, objašnjava Tomić. Prošle nedelje u okviru akcije Evropska nedelja testiranja, odazvalo se samo 18 sugrađana, i pored tiga što je testiranje bilo poverljivo i besplatno . 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 14 sati 38 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara