Tim VTO centra (foto: Đorđe Đoković)
Tim VTO centra (foto: Đorđe Đoković)
02.12.2015, 08:04

Bez listi čekanja, ali i bez dovoljno kadrova

č: | fb:

Samo nekoliko dana nakon rođenja stote bebe, jedne od dve devojčice blizanakinje, na svet je došla i 101 “beba iz epruvete”, a na putu je još 60 beba začetih u Centru za vantelesnu oplodnju  Opšte bolnice u Valjevu. Bliznakinje, koje su rođene pre nekoliko dana, začete su iz odmrznutih embriona, i do sada je na taj način rođeno deset beba, što je takođe uspeh valjevskog VTO centra.

Valjevski Centar za vantelesnu oplodnju, koji je jedini VTO centar mimo univerzitetskih klinika u Srbiji, obeležiće 14. decembra tri godine od početka rada. Specifičan je i po tome što je bez listi čekanja, ali i bez dovoljno kadrova. I upravo nedostatak lekara, embriologa, sestara, je najveći problem sa kojima se Centar danas suočava, kaže šef VTO centra dr Branko Budimirović odgovarajući na naše pitanje, sa kojim problemima se suočavaju i kako pomoći u njihovom rešavanju.

U valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju ne postoji lista čekanja, a osim iz Valjeva, dolaze i parovi iz drugih delova Srbije, koje šalje RFZO, kao i samofinansirajući pacijenati, a bilo ih je iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Švajcarske. “Sve više je parova koji dolaze u naš Centar, a naš tim je brojčano isti kao i na početku pre tri godine. Nadam se da će ekipa koja neposredno radi biti proširena novim kadrovima, da ćemo dobiti pomoć, jer ako budemo, po broju pacijenata, rasli ovim tempom nećemo uspeti da ispunimo sve zahteve”, zaključuje šef VTO centra dr Branko Budimirović.

Klinički embriolog Milica Krstivojević kaže da duguju zahvalnost svim ljudima dobre volje, koji su u teškim vremenima pomogli da se u malom gradu u Opštoj bolnici realizuje projekat vantelesne oplodnje, koji je za kratko vreme postigao ozbiljne rezultate. “Zahvalnost dugujemo i pacijentima koji su u prvim danima postojanja ukazali veliko poverenje valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju”, kaže Krstivojević.

Milica Krstivojević

Milica Krstivojević (Foto: Đorđe Đoković)

Prva beba rođena u valjevskom VTO centru ima nešto više od dve godine, a najbrojnije su one koje su proslavile prvi rođendan. Na rođendane su pozivani, ali niko iz tima Centra za vantelesnu oplodnju nije kumovao niti jednoj bebi, glasio je odgovor na pitanje Kolubarskih.rs da li je neko iz ekipe bio kum nekoj od 101 bebe. “Nismo kumovali, ali roditelji uvek šalju novogodišnje čestitike, fotografije sa prvog rođendana, na kojima je torta sa oznakom valjevskog Centra, a dobijali smo i pozive da budemo gosti na prvom rođendanu”, kaže Milica Krstivojević.

Mirka Đorđević

Mirka Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

Na godišnjicu početka rada Centra za VTO Opšte bolnice u Valjevu biće obeleženi dosadašnji uspesi u radu u okviru kampanje "Da se novi život rađa". 

"Rođenje 101 bebe za tri godine je uspeh koji ćemo proslaviti 14. decenbra. Svoj mali jubilej, kao i sve dosadašnje uspehe, proslavićemo sa ljudima koji su učestvovali 'da se novi život rađa' i koji su pomogli da tim Centra za vantelesnu oplodanju uspešno funkcioniše”, najavila je embriolog Mirka Đorđević, predsednik udruženja “Da se novi život rađa”,

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 18 sati 53 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara