Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
02.12.2015, 18:31

Sređivanje duž reke Gradac

č: | fb:

Asfaltirana je Ulica Prva brazda u Gradcu u dužni od blizu 800 metara, a vrednost radova je 6,2 miliona dinara. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić objašnjava da nije asfaltiran deo ulice od kružnog toka do "Berkove brane", u dužini od oko 600 metara,  jer će se u tom delu raditi proširenje ulice i parkinzi, što je u planu za sledeću godinu.

Nerekostruisani deo ulice Prve brazde

Nerekostruisani deo ulice Prve brazde (Foto: Đorđe Đoković)

Za sada je završena deonica do novog mosta u Aničićima, duž koje će biti postavljeno pet odmorišta i svako će nositi naziv jedne od pripovedaka Milovana Glišića.

„Početkom proleća postavićemo klupe, stolove i 'pečurke' duž Ulice Prva brazda, na kojima će biti ispisani nazivi Podvala, Dva cvancika, Retka zver, Prva brazda, Glava šećera. Ideja nam je da ceo ovaj deo Gradca bude na neki način u znaku Milovanu Glišiću, tako da se nadam da će Gradsko veće prihvatiti i predlog da se most u Aničićima nazove po našem pripovedaču“, kaže Jeremić.

Direktor Gradske direkcije kaže da je u planu izgradnja pešačke staze sa druge strane reke Gradac, ali ako se iznađe dogovor sa meštanima, koji trenutno uslovljavaju izgradnju pešačke staze, koja bi delom obuhvatila i privatne parcele.

„Mi smo građane zamolili da nam dozvole izgradnju pešačke staze, a mi bi im uradili podzidu između njihovih kuća i staze, a time bi se sprečilo klizanje njihovih dvorišta u reku. Međutim oni od Grada traže da im se uradi kanalizacija, što je trenutno nemoguće jer je nemamo gde priključiti. Problem kanalizacije, koji je evidentan, sigurno ne možemo rešiti narednih četiri do pet godina, jer su potrebne velike pare, a Grad ih nema. Rešenje može biti i u izgradnji mini kolektora, ali ni za to para nema. Predložili smo da za sada uradimo podzidu i pašečku stazu, pa ćemo kanalizaciju raditi kad nađemo rešenje i obezbedimo novac“, kaže Jeremić i dodaje da pregovori sa meštanima još uvek traju, pa ko zna možda se do sledeće godine i pozitivno okončaju.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Jeremić najavljuje da će sledeće godine biti sanirani i urušeni vajati uz restoran "Vidra", koji su pored reke, a pod zaštitom su ED „Gradac“, a biće izgrađen i pešački most. Objašnjava da je Grad samo zakupac lokacije na kojoj je parking, tako da taj prostor neće biti asfaltiran, ali se razmišlja o kupovini te parcele. Što se tiče bespravno podignutih objekata uz samu obalu reke Gradac, Jeremić rešavanje tog pitanja „prepušta Državi i novom zakonu".

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić ne misli da je asfaltiranjem Ulice Prva brazda napravljen saobraćajni problem, u smislu brze voženje i veće frekvencije saobraćaja. Postavljanjem „pešačkih prepreka“, a uskoro i saobraćajnim znacima, kao i češćim prisustvom policije, saobraćaj će biti usporen u Ulici Prva brazda.

Ni u ovoj, kao ni u bilo kojoj drugoj ulici u Valjevu, nije izgrađena biciklistička staza, i pored toga što mnogi Valjevci do Gradca upravo odlaze biciklom, posebno u letnjem periodu. Nejasno je zbog čega projektanti i saobraćajni inženjeri izbegvaju da ucrtaju u planove biciklističke staze, koje bi bile sastavni deo saobraćajne infrastrukture u gradu. Valjevo je redak, a možda i jedini grad u Srbiji, koji nema ni metar biciklističke staze!

Ulica Prve brazde

Ulica Prve brazde (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 19 sati 24 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara