Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
08.12.2015, 15:21

Dani francuske kulture

č: | fb:

Ove nedelje u Valjevskoj gimnaziji obeležava se nedelja francuske kulture. Raznovrsni program osmislili su učenici bilingvalnih odeljenja zajedno sa profesorima. Sinoć je u prisustvu Fabrisa Petoa, atašea za francuski jezik sa Francuskog instituta u Beogradu, svečano otvorena ova manifestacija, koja će trajati do petka 11. decembra. „Kroz mali kulturno – umetnički program otvorili smo nedelju francuske kulture, tom prilikom smo predali sertifikate našim učenicima koji su uspešno položili ispite na Francuskom institutu u Beogradu“, kaže dr Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije.

Za ljubitelje francuske kulture danas je prikazan francuski dokumentarni film „Nije zlato sve što sija“. Planirano je da se u sredu od 18 časova i 30 minuta organizuje predavanje iz serije „Galerija Znamenitih“ gde će se govoriti o životu i delu čuvenog francuskog matematičara i filozofa Bleza Paskala. U četvrtak od 13 časova biće organizovana radionica za učenike osnovnih škola iz Valjeva i okoline koju će voditi Kler Bije, koordinatorka za francusko – srpsku dvojezičnu nastavu.

U petak 11. decembra učenici gimnazije će prezentovati francuski sport, a kao poslednji program u nizu posvećenih francuskoj kulturi održaće se predavanje „Francusko – srpska književna prožimanja“ koju će voditi Željka Janković, asistent za francusku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu.

Program Dani francuske kulture je jedan u nizu programa kojim se obeležava 145 godina od osnivanja Valjevske gimnazije.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 33 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...