Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
14.12.2015, 07:54

U gradskoj kasi ostalo 200 miliona dinara

č: | fb:

U gradskoj kasi ostaće 200 miliona dinara i taj novac biće prenet u sledeću godinu za iste namene za koji je bio opredeljen u 2015. godini, a nije potrošen. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač objašnjava da će ovogodišnji rashodi biti manji od ostvarenog prihoda za 200 miliona dinara, jer Gradska direkcija nije realizovala sve tendere za rekonstrukciju gradskih ulica, koje su bile u planu da se rade u ovoj godini, poput Uzun Mirkove ulice, Sinđelićeve, Vojvode Mišića, Milovana Glišića...

„Radovi su izostali ove godine, iz dva razloga. Prvi je to što se na polovinu raspisanih tendera niko nije javio, a drugi razlog je to što i ona preduzeća, koja su se javila i dobila posao kao najbolji ponuđači, nisu počela sa radovima jer su već angažovana na drugim gradilištima, tako da ne mogu sve da postignu, što je poseban problem“, kaže Kovač.  

Dodaje da su pojedini tenderi već ponovljeni i izvođači radova će biti izabrani u januaru, s tim što će sa radovima početi u martu ili aprilu, a neki tenderi će biti raspisani početkom sledeće godine, koji će takođe biti realizovani u prva četiri meseca.

Inače, tenderi za ove radove raspisani su tek u oktobru, jer je krajem septembra usvojen drugi rebalans budžeta. Naime, zbog kašnjenja sa usvajanjem drugog rebalansa budžeta Grada odustalo se od rekonstrukcije dela Karađorđeve ulice, od Hajduk Veljkove do Uzun Mirkove. Tako da je umesto tih radova trebalo da se rekonstruišu Sinđelićeva, ulice vojvode Mišića i Milovana Glišića kod Zavoda za zaštitu spomenika, kao i da se uradi treća traka u Uzun Mirkovoj ulici, a uz te radove bilo je planirano da se asfaltiraju i pešačke staze na ulazu u naselje Kolubara 2.

Za rekonstrukciju ulica Sinđelićeve i Milovana Glišića nije bilo zainteresovanih građevinskih firmi, dok je posao na rekonstrukciji Ulice Vojvode Mišića, od raskrsnice sa Karađorđevom ulicom do “duplih traka”, dobio konzorcijum PZP “Valjevo” i “Kompresor”, ali oni još uvek nisu započeli radove.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Ovogodišnji prihodi zadovoljavajući

U ovogodišnjem budžetu izostalo je 200 miliona dinara kredita za halu sportova i 150 miliona dinara od prodaje imovine. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da se još uvek ne može sa stopostotnom tačnošću reći kakva će biti realizacija budžeta, tačnije koliki će biti prihodi do kraja godine, ali je vrlo izvesno da će ovogodišnji prihodi iznositi oko dve milijarde i 450 miliona dinara, a planirano je 2,8 milijardi dinara.

Objašnjava da je u okviru planiranih sredstava bilo i 200 miliona dinara kredita za halu sportova, kao i 250 miliona dinara od prodaje gradske imovine, s tim što je 100 miliona dinara od prodaje imovine „ušlo“ u gradsku kasu, tako da su planirani prihodi manji za 350 miliona dinara. "Najvećim delom zbog toga što se odustalo od uzimanja kredita za nastavak radova na hali sportova, dok će 50 milona dinara od imovine, koja je prodata u ovoj godini, biti uplaćeno sledeće godine", objašnjava Žarko Kovač.

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 34 minuta

"Malo li je za Valjevo"?

"Hvala vam na veličanstvenom dočeku", obratio se Aleksandar Vučić u Valjevu na predizbornom skupu koalicije oko Srpske napredne sranke, koji je održan u nedelju u podne na platou Centra za...

Subvencije za energetsku efikasnost (foto: GrO SNS)
Izbori 2024 - Politički marketing Pre 32 minuta

SNS: Pet razloga koji Valjevo čine još boljim

Višedecenijski problem aerozagađenja u Valjevu šaljemo u prošlost. Zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske "Toplane" i "Krušika", umnogome će doprineti rešavanju problema...

Novi betonski stub (foto: ED Valjevo)
Na Divčibarama Pre 21 sati 55 minuta

Rešen problem. Moglo je i ranije...

Redakciji Kolubarske.rs javili su se vlasnici kuća jednog dela Divčibara koji nemaju struju od novembra prošle godine. Uputili smo pitanja Centru za odnose sa javnošću - kada će biti rešen problem?...  · 1 komentar