Požar u Direkciji (foto: Kolubarske.rs)
Požar u Direkciji (foto: Kolubarske.rs)
14.12.2015, 17:38

Izgoreo deo krova zgrade Gradske direkcije

č: | fb:

U požaru, koji je izbio tokom popodneva, izgoreo je deo krova zgrade u kojoj je, u Ulici majora Ilića na Ilidži, smeštena Gradska direkcija za izgradnju i uređenje Valjeva. Kako je Kolubarskim.rs rečeno u Vatrogasnoj jedinici (VTJ) na Petom puku, požar se preneo sa zapaljene šupe u susednom dvorištu, pa je u gašenju požara učestvovalo šest vatrogasaca sa tri vozila.

U susedstvu zgrade Direkcije gorela je improvizovana sušara za meso, koja se zapalila, a njen vlasnik je verovatno ostao bez dela poseka namenjenog suvom mesu, slanini, kobasicama... Pa, zar da pušnica zapali sto kvadrata krova, pitali smo dežurnog u VTJ. „Tako to obično biva!“, bio je njegov odgovor.

Požar je uhvatio i oko 100 kvadrata krova na zgradi Direkcije u kojoj je nekada bilo smešteno JKP Valjevo.

Ta zgrada je, inače, bila vlasništvo čuvenog valjevskog majstora, mašinbravara Ivana Šamija, dede nekadašnjeg funkcionera i poslanika DSS-a, Zorana Šamija, doktora matematike i profesora Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U Šamijevoj radionici, uz ostalo, međuratnih i poratnih godina, Valjevcima su pravljeni metalni bobovi za spuštanje niz Radničku ili Užičku ulicu u zimama, koje su, za razliku od današnjih, obilovale snegovima. Jedan od tih bobova bio je čuvena „Crvena veštica“, koja je, prema svedočenjima starijih Valjevaca, niz radničku „stizala do Šargića kafane, pa i do parka na Jadru“.

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 2 sati 34 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 19 sati 38 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara