Radionica dekupaža (foto: Đorđe Đoković)
Radionica dekupaža (foto: Đorđe Đoković)
29.12.2015, 17:10

Dekupažom do lepšeg prostora

č: | fb:

Kreativna radionica za izradu dekupaž ukrasa počela je sa radom početkom decembra u Centru za kulturu i rezultat te radionice su na desetine balona ukrašenih novogodišnjim motivima. Časovima u trajanju od dva sata zainteresovanima svih uzrasta pružena je mogućnost da savladaju tehnike ukrašavanja kojima se kasnije može ukrasiti dom.

Radionica dekupaža

Radionica dekupaža (Foto: Đorđe Đoković)

Deca se kroz dekupaž igraju, druže, puštaju mašti na volju, dok odrasli otkrivaju svoj skriveni talenat, a što je njavažnije opuštaju se, zaboravljaju na brige i prepuštaju pozitivnim mislima.

“U poslednje vreme ova tehnika je popularna, ali volim da naglasim da je važna jer povoljno utiče na raspoloženje. Lepe su boje, salveti kojima oblažemo i to smiruje”, rekla je Slobodanka Soldatović, vođa radionice. Ona kaže da nije potreban veliki novac, jer se mogu koristiti veoma jeftini materijali. “Nemamo dovoljno sredstava, ali koristimo dobre zamene za one skupe i nedostupne materijale. Sve što je potrebno su akrilna boja, akrilni lak, četkice, salvete i predmeti na koje lepimo, nekada su to novogodišnje kugle, baloni, kutije, novčanici, tkanine čega god se setimo”, kazala je Slobodanka.

Slobodanka Soldatović, zaposlena je kao radni terapeut psihijatrijske službe bolnice u Valjevu. Kroz rad se pokazalo da je ova vrsta kreativnog izražavanja korisna terapija koja doprinosi boljem raspoloženju i smirenju.

“Ovde se družimo, zato volim da dolazim. Naučila sam da pravim kutije za nakit, koji nisu samo novogodišnji, već i cvetni, lavanda mi je omiljeni motiv”, poručila je Đurđa Blanuša, polaznica kursa.

Đurđa Blanuša

Đurđa Blanuša (Foto: Đorđe Đoković)

Uz sopstvenu kreativnost i maštu možete izmeniti prostor interesantnim detaljima. Cilj ove tehnike je da se uz pomoć isečaka lepe motivi koji se uklapaju sa pozadinom i prave sliku koja liči na štampani print.

“Ovo mi je treći čas. Počela sam samostalno da pravim i kod kuće. Omiljeni su mi baloni”, rekla je Anastasija Jurić.

Anastasija Jurić

Anastasija Jurić (Foto: Đorđe Đoković)

Dekupaž (decoupage) je stara, ali sve popularnija tehnika ukrašavanja raznih predmeta upotrebom salveta ili rižinog papira u kombinaciji sa akrilnim bojama, lepkovima i lakovima. Ova stara metoda datira iz Kine, počela je u 20. veku u Francuskoj, zatim u Italiji.

“Radujem se što ću i sledeće godine pohađati radionicu i sa zadovoljstvom ću je preporučiti i drugarima”, rekla nam je Sara Mutić.

Sara Mutić

Sara Mutić (Foto: Đorđe Đoković)

Svi radovi biće prikazani na večerašnjoj izložbi u maloj galeriji Centra za kulturu, zatim će se prodavati. Sav sakupljeni novac doniraće se za kupovinu materijala koji se koristi u radu psihijatrijske službe Opšte bolnice Valjevo.

Radovi

Radovi (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 5 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara