Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
23.12.2015, 13:04

Valjevo primamljivo za domaću i inostranu filmsku produkciju

č: | fb:

Grad Valjevo je predstavljen u magazinu „Film Scout“ na prvom evropskom Sajmu lokacija održanom 14. i 15. decembra u Londonu Design Business Center, objavljeno je na sajtu Grada. Kao pravi dragulj predstavljena je stara gradska čaršija Tešnjar, koja je dobro poznata u svetu domaće filmske produkcije, a u cilju animiranja svetskih producenata kojima bi ova lokacija bila primamljiva za snimanje filmova i serija. 

Ovo predstavljanje Valjeva organizovano je zahvaljujući sertifikatu koji je grad Valjevo dobio 2013. godine od Srpske filmske asocijacije, a kojim se potvrđuje da ispunjava kriterijume programa razvoja poslovnog okruženja naklonjenog filmskoj i TV produkciji. 

Na ovom Sajmu učestvovao je tim iz Srbije, koji je predstavio i  program filmskih podsticaja u Srbiji koji stupa na snagu 2016. godine. Srpskoj filmskoj asocijaciji pridružili su se filmski i TV producenti koji su radili projekte za Survivor, Vice, telekomunikacije, banke i FMCG.

Inače, grad Valjevo je prezentovan kao primamljiva lokacija za domaću i inostranu TV i  filmsku produkciju i na internet prezentaciji www.filminserbija.com.

Valjevo u magazinu Film Scout

Valjevo u magazinu Film Scout

Tešnjar, srpski Holivud u malom

 

Mnogi filmski stručnjaci kažu da stara čaršija Tešnjar ni blizu nije iskorišćena u odnosu na uslove koje pruža i tvrde da stara valjevska čaršija ima sve što je potrebno za snimanje filmova i TV serija, pa može da bude srpski Holivud u malom!

U Tešnjaru je, početkom šezdesetih godina prošlog veka, Žika Mitrović snimao kadrove filma "Marš na Drinu", potom "Rafal u nebo", "Užička republika", "Narodni poslanik". Zdravko Šotra je u Tešnjaru u ambijentu kakav je bio u 19. veku, snimio TV dramu "Ilka", te filmske hitove "Ivkova slava" i "Šešir profesora Koste Vujića“.

Pored Tešnjara, Valjevo ima i Brankovinu slavnih Nenadovića i Desanke Maksimović, Petničku pećinu, zgradu Istorijskog arhiva u kojoj je za vreme Prvog svetskog rata bila čuvena valjevska bolnica, Kulu Nenadovića... Kako je svojevremeno u svom tekstu "Tešnjar bi mogao biti srpski Holivud" napisao kolega Branko Puzović - Valjevo, grad na Kolubari, ima obilje lepih ambijenata koji filmadžijama samo što ne kažu: "dobro došli".

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 9 sati 22 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...