Podrška preduzetništvu mladih (foto: www.poslovnifakultetvaljevo.edu.rs)
Podrška preduzetništvu mladih (foto: www.poslovnifakultetvaljevo.edu.rs)
24.12.2015, 09:00

Lakše do sopstvenog posla

č: | fb:

Rezultati prvog dela projekta koji se odnosi na razvoj Poslovnog inkubatora za početničko preduzetništvo na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum predstavljeni su na stručnom savetovanju „Podrška preduzetništvu mladih“.

Poslovni inkubator je osnovan sa ciljem da podstakne mlade da se bave biznisom i pomogne im da lakše savladaju sve prepreke koje ih očekuju prilikom pokretanja sopstvenog posla. Već je dobio i prve „stanare“, studente Violetu Vasiljević, Natašu Bošković i Brankicu Gvozdenić, koje će svoju poslovnu ideju ovde razvijati. Ovaj studentski tim je nedavno zauzeo prvo mesto na takmičenju u prezentovanju poslovnih ideja u okviru Dana marketinga održanog na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, za aplikaciju za mobilne telefone „Photospire“, namenjenu ljubiteljima fotografije.

Podrška preduzetništvu mladih

Podrška preduzetništvu mladih (Foto: www.poslovnifakultetvaljevo.edu.rs)

„Veoma smo ponosni što imamo prvi studentski tim koji počinje da radi, ali i još jedan koji je prijavljen i koji se pozicionirao u delu razvijanja jedne poslovne ideje vezane za gradske manifestacije, tako da mislim da ćemo sledeće godine moći da kažemo da je naš Poslovni inkubator koncept koji je zaista zaživeo u Valjevu. Na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga ne postoji nijedan biznis inkubator, nažalost nemamo ni neku jaku razvojnu agenciju koja bi mogla da podrži razvoj preduzetništva i zato smatramo da je ovaj prvi modul koji smo napravili zapravo jedan impuls za razvoj preduzetništva, pre svega mladih“, kazala je Ljubica Marković, direktor Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo.

Važno je uspostavljanje partnerstva sa lokalnom samoupravom, tako da je Nenad Branković, načelnik Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, rekao da će Grad Valjevo pružiti punu podršku ovom konceptu. U ovom poslu je neophodan zajednički rad fakulteta, inkubatora, lokalnih samouprava, privrede i svih koji mogu dati doprinos razvoju jedne ovakve ideje. To je poručio i Ivan Marković, koordinator za razvoj tržišta Biznis inovacionog centra Kragujevac, koji beleži dobre rezultate.

„Mi postojimo od 2009. godine i do sada smo uspeli da napravimo 42 nove firme, što je preko 150 novozaposlenih. Najbitnije je da su sve te firme koje su izašle iz Centra, jer su u inkubatorima određeno vreme, i dalje na tržištu“, kazao je Marković i dodao da u poslednjih godinu i po dana mladi uglavnom osnivaju firme iz IT sektora, za šta je tržište ogromno. 

U Srbiji postoji dvadeset poslovnih inkubatora, a ovaj na valjevskom Singidunumu je prvi na našem području. Osnovan je kroz projekat Udruženja poslovnih žena Eve, Poslovnog fakulteta Valjevo, Trag Fondacije i USAID-a. U okviru prve faze projekta obavljena je registracija Poslovnog inkubatora koji funkcioniše kao Udruženje za istraživanje i razvoj, a u toku je opremanje prostorija. Ovo je mesto gde mladi mogu dobiti kompletnu podršku za razvoj sopstvenog biznisa. To podrazumeva besplatno korišćenje opremljenog prostora u okviru Poslovnog fakulteta Valjevo, kao i stručnu pomoć, kako u osnivanju firme, tako i u svim oblastima poslovanja, u periodu od tri godine. Iako je prvenstveno namenjen studentima Poslovnog fakulteta, uz čiju saradnju je ovaj model razvijan, Poslovni inkubator će biti otvoren za sve mlade ljude koji žele da započnu sopstveni posao.

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 15 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 25 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara