Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
03.01.2016, 18:16

Visina snega skoro 30 centimetara

č: | fb:

Visina snega, koji u Valjevu pada bez prekida od sinoć od 22.15 sati, je 28 centimetara, a na Divčibarama snega ima preko 35 centimetara. Sve gradske ulice, koje su u programu zimskog održavanja, su prohodne, uveravaju nas putari. Prohodni su i putni pravci ka Divčibarama. Putarima, koji su uveli dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, problem prave vetar i niske temperature, u 19. 00 časova u Valjevu je bilo minus osam stepeni.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor preduzeća „Ingrap-omni“, koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica i lokalnih puteva, Mirko Međa kaže da je mehanizacija na gradskim saobraćajnicama od noćas, tri kamiona i pet mašina, međutim krupan sneg, uz vetar i minus, je bez prekida padao više od 15 časova, tako da je bilo otežano ili „uzaludno“ čišćenje, jer samo pola sata nakon prolaska čistača ulice su ponovo bile pod snegom.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Tek oko 16 časova, kada su padavine bile manjeg intenziteta, putarima je bilo lakše, tako da je sneg očišćen u 40 gradskih ulica. Večeras će proširivati i manje ulice, kako bi mogla da se mimoiđu dva vozila. Takođe, najavljuje Međa, putari će večeras i noćas intervenisati i na putnim pravcima prema nekoliko sela valjevskog kraja, za Bačevce, Zarube, Dračić, Žabare i Lelić. Preduzeće „Ingrap-omni“ održava i duple trake iz pravca Beograda prema Valjevu ili „ulaznu“ traku.

Divčibare

Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Putni pravac za Divčibare preko Rajkovića i Kaone su prohodni. Na putu ima do pet centimetara utabanog snega, obavezna je zimska oprema. Očišćeni su putevi i ulice na Divčibarama za koje je zaduženo preduzeće „Sava kop“.

Za čišćenje gradskih ulica i lokalnih puteva u budžetu je opredeljeno oko 30 miliona dinara. Po programu Gradske direkcije, sezona zimskog održavanja ulica i puteva traje od 15. novembra do 31. marta. Sneg koji je od noćas padao u Valjevu i okolini, kao i na Divčibarama je prvi ozbiljniji sneg ove zime.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Za razliku od putara, koji su čistili sneg sa ulica, a uverili smo se da su sve centralne saobraćajnice večeras prohodne i da se saobraćaj odvija bez problema, problem su trotoari i to oni za koje nisu zaduženi radnici "Vidraka", nego vlasnici objekata. Istina, ispred pojedinih lokala vlasnici ili korisnici su bili vredni i uklonili su sneg. Ekipe JKP "Vidrak" takođe nisu intervenisale dok je sneg vejao, ali su nakon 16 časova bile na trgovima i javnim površinama za koje je zaduženo ovo javno preduzeće.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Na sedenje u baštama kafića moraćemo da popričekamo bar još pet meseci. Mada, nikada se ne zna, možda nas Sunce i ranije ogreje, recimo u martu!

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Ali, zato ćemo uživati u šetnjama po snegu, koji škripi pod nogama a taj zvuk mnoge, kao miris lipe, vraća u doba detinjstva, radosti i bezbrižnosti. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 26 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 16 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.