Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
05.01.2016, 08:33

U kasi Valjeva biće manje 450 miliona dinara

č: | fb:

Valjevo je među gradovima i opštinama koje traže povlačenje iz procedure Nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je izradilo Ministarstvo finansija.

 

Ovim Nacrtom predviđeno je smanjenje od osam milijardi dinara u prihodu gradova i opština, i to tako što će lokalne samouprave dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 posto od poreza na zarade, kao i da se dva izvorna prihoda, naknada za životnu sredinu i firmarina, integrišu u porez na imovinu.

Čelnici gradova i opština saglasili su se da su sva rešenja iz Nacrta zakona neprihvatljiva i zatražili su da se ovaj veoma važan dokument za lokal vrati na doradu.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić kaže da će, ukoliko se usvoji Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, budžet Valjeva ostati bez najmanje 450 miliona dinara. Terzić dodaje da je stav Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) da se Nacrt povuče iz procedure jer će značajno ugroziti funkcionisanje lokalnih samouprava. „Ako se porez na lične dohotke, kao prihod grada, smanji sa 80 posto na 50 posto, ako se ukinu ekološke takse i firmarine, u gradskoj kasi biće manje oko 450 miliona dinara, što je značajan iznos za Grad. Taj manjak trebalo bi nadomestiti tako što ćemo povećati porez na imovinu  i opteretiti dodatno građane, što nije naš dugoročni plan”, objašnjava Terzić i dodaje da se nada da ovakav zakon neće biti usvojen.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Na nedavno održanoj javnoj raspravi o predlogu budžeta za ovu godinu i građani su govorili o problemima zbog manje prihoda u gradskoj kasi. Dušan Vukajlović je skrenuo pažnju na posledice ukoliko Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava bude usvojen. „To je loša politika koja na neki način guši lokalne samouprave. Umesto da se gradi srednji stub vlasti u Srbiji, i to tako da okruzi ne budu upravni, nego da budu deo vlasti sa sopstvenim prihodima i rashodima. Ne da nismo napravili pomak ka decentralitzaciji, nego gušimo i ovo malo samostalnosti lokalne vlasti”, kaže Vukajlović i naglašava da će ovaj zakon, ako bude usvojen, zagorčati život građanima.

Odluka o tome da li će Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava usvojiti Skupština Srbije je u rukama narodnih poslanika, koji će glasanjem za ovakav predlog, koji će po mišljenju mnogih, „staviti omču oko vrata opštinama i gradovima”, čiji su predstavnici.

Narodni poslanik iz Valjeva Slobodan Gvozdenović kaže da Nacrt zakona još uvek nije u skupštinskoj proceduri i očekuje da će rasprava uslediti početkom ove godine i dodaje da će njegov stav biti u skladu sa stavom SNS. On smatra da se i ovaj zakon može popraviti amandmanima. „Mnoge lokalne samouprave su uložile dosta pritužbi na Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Ali dok zakon ne dođe i dok ga mi ne vidimo, ne mogu da vam kažem moj stav kao poslanika, ali moj stav mora biti u skladu sa stavom šefa poslaničke grupe SNS, gospodina Babića. Ono što je izvesno jeste da su pritužbe na rad lokalnih funkcionera, koje je nedavno izrekao premijer, sasvim opravdane i tu ima puno mesta da se sredstva koja lokalne samouprave dobijaju od Republike racionalnijer troše”, zaključuje narodni poslanik SNS Slobodan Gvozdenović.

Predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Zoran Perišić podseća da je Ministarstvo finansija, kao jedan od razloga za smanjivanje i prebacivanje tih prihoda na republički nivo navelo sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom u kojem se traži da se osam milijardi dinara prebaci sa lokalnog na republički nivo, "ali nije reklo da su lokalne samouprave u prethodnih godinu dana već prebacile taj iznos uplaćivanjem sredstava preostalih u lokalnim budžetima posle smanjivanja plata i zarada".

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 10 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...