Čišćenje snega u Pantićevoj (foto: Đorđe Đoković)
Čišćenje snega u Pantićevoj (foto: Đorđe Đoković)
05.01.2016, 11:17

Nedovoljno mehanizacije za previše snega

č: | fb:

Ledena kiša koja je padala juče popodne i sinoć nije izazvala veće probleme u saobraćaju i kretanju pešaka, niti su službe zimskog održavanja imale vanredne intervencije, rečeno je jutros na sednici Štaba za vanredne situacije. Danas su sve ulice prvog i drugog prioriteta prohodne, a ekipe „Vidraka“ odvoze sneg koji je očišćen sa trotoara.

Lista prioriteta čišćenja gradskih ulica napravljena je pre 15 godina i do sada nije menjana, tako da je 39 ulica na spisku prvog prioriteta, dok su 43 ulice drugi prioritet. Pored gradskih saobraćajnica čiste se lokalni putevi i to 18 prvog i 11 drugog prioriteta, dok se na Divčibarama čisti 16 saobraćajnica.

Prvog dana kada je pao veliki sneg, a donekle i juče, građani su bili nezadovojni radom zimskih službi ukazujući da ulice u gradu nisu dobro očišćene. Direktor gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da je razumljiva potreba građana da njihove ulice budu u prvom prioritetu i da se čiste, kao i da sa ulica bude očišćen sneg čim padne, ali to je nemoguće, iz više razloga, a pre svega zbog nedovoljne mehanizacije. „Mi nemamo spremnih 20 kamiona koji čekaju da padne sneg i da tog trenutka intervenišu. Mi ne plaćamo dežurstva, tačnije sve dane kada počne sezona zimskog održavanja od 15. novembra do 31. marta i onda kada nema snega, jer to nije racionalno, a i da plaćamo verovatno bi nam mnogi zamerili zbog čega novac dajemo za mašine koje ne rade. Mi plaćamo mehanizaciju koja je na terenu i po učinku. Svake godine je prvi dan problematičan, ali ne zbog toga što je nas i putare sneg iznenadio nego zbog toga što je potrebno vreme od nekoliko sati da se te mašine povuku sa gradilišta i da se osposobe za zimsko čišćenje. Dodatni problem ili, kako građani kažu, zakasnela reakcija putara je i zbog toga što je sneg padao više od deset časova bez prekida uz vetar, tako da je bilo nemoguće očistiti ulice i puteve. Ali, ako ćemo iskreno i građani su bili inertni. Malo ko je u nedelju očistio trotoare ispred svojih životnih i radnih prostora. A i taj sneg na trotoaru je pravio problem, jednako kao i na ulici. Naši sugrađani ne vide svoju obavezu i odgovornost, ali su zato spremni da kritikuju druge“, kaže Jeremić.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Jeremić ukazuje na problem sa kojim ćemo se suočitiu već sledeće godine, a to je da po ovom sistemu neće biti zainteresovanih preduzeća sa zimsko održavanje ulica i puteva. On predlaže, a taj predlog je saopštio i na Štabu za vanredne situacije, da deo posla zimskog održavanja ulica preuzme JKP „Vidrak“, koje će čistiti sneg, ne samo sa trotoara, javnih površina i parkinga, nego i sa ulica. „Vidrak treba opremiti sa četiri-pet kamiona, sa kojima bi intervenisali čim padne sneg i koji bi imali dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Takođe treba kupiti i manje ’snežne čistače’ za javne površine i parking mesta, sa kojima bi se uslužno mogao čistiti sneg sa trotoara i tu uslugu naplaćivati građanima-vlasnicima ili korisnicima objekata“, predlaže direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić.

Gradska direkcija juče je uvela broj na koji se mogu javiti građani, od šest ujutro do ponoći, kako bi dobili informacije o stanju saobraćajnica u gradu ili na koji bi zatražili pomoć u nekim vanrednim situacijama. Kako nam je rečeno na broj 315-01-46 juče se javilo desetak građana, a od jutros njih petoro i većina, osim jednog, je tražila da im se očisti sneg u ulici. Jedan je zatražio da mu se pripremi božićna pečenica!

 

Aktuelno