Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2016, 13:31

Jeremić: „Moglo je i bolje, ali nije katastrofalno“

č: | fb:

Sve ulice u gradu su prohodne, računajući i saobraćajnice u visinskim delovima grada. Trotoari, koje čisti "Vidrak" su bez snega, međutim problem su trotoari ispred zgrada i lokala, koje treba da čiste građani. „Moglo je i bolje, i u centru grada, a posebno na ulicma trećeg prioriteta, ali niko nije bio zavejan, niko nije bio ugrožen, grad je funkcionisao bez problema. Prihvatamo sve dobronamerne kritike, ali ne i paušalne ocene i one koje su prikupjanje jeftinih političkih poena“, rekao je danas direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić na konferenciji za novinare.

Osim obilnih snežnih padavina, jer je za 24 časa napadalo skoro pola metra snega, problem je i nedovoljna mehanizacija. Jeremić objašnjava da su za čišćenje snega u sto gradskih ulica na raspolaganju tri mašine, skip i traktor, dok je za 30 lokalnih puteva sela valjevskog kraja angažovano četiri mašine. „Preduzeće koje je dobilo posao zimskog održavanja saobraćajnica nije idealno, ali se jedino javilo na tender sa mehanizacijom, koja očigledno nije dovoljna. Ali da se oni nisu javili danas ne bi imao ko da čisti sneg u gradu i selima valjevskog kraja“, poručuje Jeremić.

Tender za zimsko održavanje ulica i puteva na teritoriji Valjeva raspisan je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u aprilu, na koji se javilo samo jedno preduzeće i to „Ingrap-omni“, koje je u junu izabrano za poslove zimskog održavanja. Jeremić objašnjava da u tenderu nije precizirana vrsta i broj mehanizacije neophodne za zimsko održavanje, a koju bi preduzeće trebalo da ima, jer u tom slučaju se niko ne bi javio.

Dodaje da je u tenderu precizirano da se angažovanje preduzeća za čišćenje snega plaća po učinku, koliko se uradi toliko se plati, a cena je definisana ugovorom, tako da Grad nije platio, niti će platiti uslugu koja nije izvršena. „Ne postoje zaštićeni ili eksluzivni izvođači-preduzeća, kao što to neko pokušava da nametne kao činjenicu. Ovu situaciju sa snegom neke političke partije zloupotrebljavaju, pokušavajući da prikupe jeftine političke poene, a ovde mesta politici nema“, poručuje Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na kritike građana da je grad loše očišćen, da ima dosta snega i na ulicama i na trotoarima, Jeremić ponavlja da se sa ovim brojem mašina više i bolje nije moglo, a ukoliko bi se dodatno angažovalo još neko preduzeće, pored onog koje je posao zimskog održavanja dobilo na tenderu, Grad bi morao da proglasi vanrednu situaciju. „Tada možemo u posao uvesti još neko preduzeće, i to bi bilo po zakonu, sve drugo je kršenje zakona, ali treba znati da u Valjevu trenutno postoje još samo tri mašine koje mogu da čiste sneg, a u vlasništvu su dva privatna preduzeća“, kaže Jeremić.

On podseća da je prošlo vreme kada je „Valjevo put“ bilo državno preduzeće i imalo kompletnu opremu za zimsko održavanje i kada je u gradu poslovala velika građevinska firma „Jablanica“ koja je takođe imala mehanizaciju i koja je zimi bila na raspolaganju gradu. Danas su na raspolaganju samo „Vidrak“ i „Vodovod“ i obe firme su ovih dana bile angažovane na čišćenju i odvoženju snega. Njihovi radnici su radili i po 12 časova i to bez plaćenog prekovremenog rada, jer je i tu zakon jasan, ali to je druga tema, kojom ćemo se baviti narednih dana, a o čemu je danas govorio direktor „Vidraka“ Đorđe Milanović. 

Govoreći o politici grada, kada je reč o zimskom održavanju ulica i puteva, Dragan Jeremić naglašava da je odluka rukovodstva da se ne troši previše novca za posao od mesec- dva, ili i manje, kao što je čišćenje snega. "Naš stav je da sa što manje para imamo što optimalniji rezultat. U budžetu Grada je za zimsko održavanje opredeljeno 20 miliona dinara. Mi možemo da kupimo mašine od 50 ili 100 miliona dinara, ali to su bačene pare imajući u vidu trajanje zimske sezone", kaže Jeremić i podseća da deset miliona dinara znači dva kilometra asfaltnog puta.

Na konferenciji za novinare gde je bilo reči o situaciji u gradu nakon snežnih padavina direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić zaključuje - "Grad nije čist, nismo ni mi zadovojni, ali svi moramo biti tolerantniji i strpljiviji. Ono što je najvažnije jeste da sve funkcioniše, a ukoliko bude problema mi ćemo reagovati. Ovo nije perfektno, ali nije ni katastrofalno!"

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 15 sati 41 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 18 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.