Badnjaci (foto: Đorđe Đoković)
Badnjaci (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2016, 14:50

Praznici treba da okupe porodicu

č: | fb:

Vernici pravoslavne veroispovesti danas obeležavaju Badnji dan. Ovo je i poslednji dan posta, zato vernici danas spremaju posnu trpezu. U domove se unosi božićno drvo i slama, dok se u večernjim satima služi liturgija i pali Badnjak u porti crkve. Kroz tradiciju i običaje se duhovno pretvara u materijalno i na taj način se verovanje simbolički oživljava.

Milovan Teovanović

Milovan Teovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Arhijerejski namesnik II valjevski Milovan Teovanović, protojerej, navodi da je suština praznika da okupi porodicu, ali i da kroz poruke iz Jevanđelja, koja se čitaju i pesme koje se pevaju u slavu Bogomladenca, imaju za cilj da čoveka podignu, ohrabre, usprave i isprave i da shvate da je Hristos među nama. “Praznik rođenja Hristovog je veliki i radostan praznik naše crkve i možemo reći, praznik porodice. Suština ovog praznika je da sakupi i sabere porodicu uzimajući u obzir da smo u poslednje vreme zatrpani silnim svojim poslovima i obavezama ovozemaljskim koji su nas jedne od drugih udaljili,” rekao je protojerej. On je podsetio da je Hristos došao u svet kao istiniti Bog i čovek i sve ljudsko, sem greha, uzeo na sebe.

Posebno je naglasio da treba imati u vidu kakve su katastrofe zadesile Srbiji i svet. “Hristos spasava i preobražava tvorevine podjednako kao i čoveka kog je sazdao. To ne znači da treba da se ophodimo loše prema tvorevini, jer ju je njen Tvorac stvorio iz ljubavi kao i čoveka samog,” naveo je on. Objasnio je da ljudi moraju da povedu računa kako se ne bi desile elementarne katastrofe koje se dešavaju po svetu, sećajući se poplava u kojima su mnogi stradali.

“Izvucite poruku koju nam priroda šalje, da čovek mora drugačije da se ophodi prema njoj. Poruka porodici je da treba imati više poštovanja i razumevanja jedni prema drugima roditelji prema deci, ali i deca prema roditeljima i da shvatimo da je svaki praznik od velikog pedagoškog značaja,” rekao je Milovan Teovanović, protojerej.

Badnjak i sneg

Badnjak i sneg (Foto: Đorđe Đoković)

Loženje badnjaka u 17 časova

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice večernja služba i loženje Badnjaka počinje u 17 časova, a Božićno jutrenje u 23 časa.

U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Vladika Milutin služiće liturgiju. Večernja liturgija (u nastavku osvećenje Badnjaka) počinje u 17 časova. Božićno jutrenje počinje u 23 časa i 30 minuta. Druga sveta liturgija u 5 časova, a bdenje na Božić u 17 časova.

U bolničkom Hramu svetog Kozme i Damjana Božićno jutrenje počinje u 23 i 30, agape ili praznična trpeza služiće se posle svete liturgije u sali.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 21 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...