IS Petnica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
09.01.2016, 09:42

Nova generacija polaznika Petnice

č: | fb:

Istraživačkoj stanici Petnica se prijavilo oko dve hiljade zainteresovanih srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, na konkursu za učešće na obrazovnim programima u 2016. godini. Preko hiljadu srednjoškolaca na seminare u Petnici kreću uskoro, najavljuju iz Istraživačke stanice.

„Tim koji je pregledao sve pristigle prijave činilo je 70 saradnika IS Petnica. Svi oni su ili postdiplomci ili već rade kao naučnici, ali imaju i veliko pedagoško iskustvo u Petnici. Svaku prijavu je pogledalo bar pet ljudi. Na osnovu zbirnih ocena odlučeno je koji kandidati će biti pozvani na programe u ovoj godini“, kaže Nikola Božić, rukovodilac u IS Petnica.

Programi u Petnici traju cele godine i odvijaju se u sezonskim ciklusima. Svaki polaznik na nekom od 17 disciplina prirodnih, društvenih i tehničkih nauka može godišnje provesti i po mesec dana. Tokom boravka u Petnici oni na raspolaganju imaju najmoderinije laboratorije, naučnu operemu, računare, biblioteku, resursni centar... Pod nadzorom svojih mentora sa poznatih domaćih i stranih naučnih instituta i fakuleta ovi talentovani srednjoškolci realizuju svoje male naučne projekte.

„U poslednjih nekoliko godina, zbog uslova za rad i učenje, broj zainteresovanih za programe u Istraživačkoj stanici stalno raste. U 2016. godini očekujemo i rekordan broj programa za studente, kao i nekoliko stručnih konferencija”, najavljuje Nikola Božić.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 dan 8 sati

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 10 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 dan 13 sati

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara