Kolubarske.rs (foto: Đorđe Đoković)
Kolubarske.rs (foto: Đorđe Đoković)
15.01.2016, 11:15

Hajka i pretnje uredniku Kolubarskih.rs

č: | fb:

U poslednja 24 časa na programu Radio Valjeva je na svakih 15 minuta emitovano uvredljivo i preteće saopštenje predsednika kompanije i predsednika političkog programa u kome mi prete krivičnom tužbom zbog teksta objavaljenog u Internet novinama Kolubarske.rs.

Saopštenje emitovano u programu Radio Valjeva pod naslovom „Gradska vlast ponovo pokušava da ućutka Radio Valjevo preko sebi lojalnog portala“, glasi - "Informacije i izjave koje su danas objavljene na jednom manje poznatom valjevskom portalu a tiču se poslovanja Radio Valjeva su neistinite. Obaveštavamo javnost da će biti podignute krivične prijave protiv Darije Ranković i Žarka Kovača ukoliko sutra do 15 časova ne dostave dokaze da je ono što su objavili i izjavili istina ili se javno ne izvinu našem preduzeću i na taj način ublaže štetu koju su naneli svojim neistinama. Napominjemo da su pokušaji Darije Ranković da preko svog manje poznatog valjevskog portala prikrije neodgovornost pojedinca iz gradske vlasti Valjeva i to objavljivanjem neistina protiv naše kuće koja je sve vreme radila svoj posao objektivno i u skladu sa zakonom Republike Srbije. Podsećamo i da je "baš danas" raspisan konkurs za sufinasiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, pa nas stoga i ne čudi prljava borba za što veće parče kolača i koji poen više kod gradskih čelinka“,  izjavili su Zoran Majdak, predsednik kompanije i Goran Pejković, direktor političkog programa.

Smatram da je ovakva kampanja neviđena i nezabeležena u istoriji valjevskog novinarstva. Zaštitu svojih prava zatražiću preko institucija sistema.

Već sam snimak saopštenja i tekst dostavila NUNS-u, tražeći zaštitu, a danas sam zatražila snimak jučerašnjeg i dela današnjeg programa Radio Valjeva, da bih sagledala razmere hajke, i kad snimak dobijem dostaviću predstavku RRA, radi zaštite ličnih interesa. U saradnji sa advokatom razmotriću i sudsku zaštitu, jer obaveštenje koje je emitovano u programu Radio Valjeva, ne samo da je neviđena hajka na mene, nego su pritisak i pretnja slobodi informisanja. Naime, postoje osnovi sumnje da su potpisnici obaveštenja, kao odgovorna lica, zloupotrebili medij neviđenom kampanjom koja je realizovana u poslednja 24 časa na talasima Radio Valjeva.

Razumem njihov interes da se o nekim temama u vezi poslovanja Radio Valjeva, nakon privatizacije, ne govori, ali to im ne daje za pravo da nas, neosnovanim pretnjama i zastrašivanjem, ućutkaju. Zakon o javnom informisanju, u članu 4 navodi da se "ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija". Takođe, u istom članu piše da se "ne sme ugroziti sloboda informisanja zloupotrebom službenog položaja, svojinskih i drugih prava".

U saopštenju mi se preti krivičnom prijavom, a u mom tekstu ne postoji ni jedan element krivične odgovornosti. Ako i postoji eventualna odgovornost ona može biti po Zakonu o javnom informisanju, ali nikako nije krivična, što potpisnici saopštenja ili ne znaju ili svesno pokušavaju da me, uz pretnju, zastraše.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 20 sati 7 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara