Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
22.06.2014, 11:14

Korisničko udruženje i u Valjevu

č: | fb:

Počela je realizacija drugog dela projekta „Unapređenje socijalizacije i tretmana u oblasti mentalnog zdravlja – UPSTREAM“. Ovoga puta jedan od ciljeva je i formiranje korisničkog udruženja osoba se mentalnim smetnjama.

Projekat kofinansira Evropska unija kroz IPA fondove za prekograničnu saradnju, a sprovode ga Karitas Valjevo i Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle, uz podršku Grada Valjeva, Opšte bolnice, Srednje medicinske škole „Dr Miša Pantić“, Centra za istraživanje mentalnog zdravlja „Vanima“ i Udruženja „Dobri ljudi“. Svi su se okupili kako bi zajednički sproveli definisane ciljeve. Formiranje  udruženje korisnika će imati ključnu ulogu u rešavanju problema sa kojima se susreću osobe sa mentalnim teškoćama.

- Cilj formiranja korisničkog udruženja jeste da osobe sa mentalnim teškoćama budu vidljivije za društvo, kako bi se lakše rešavali problemi koji ih prate, poput teškoća u zapošljavanju. Na nivou Grada se radi nova Strategija integralno-socijalne zaštite u kojoj i ova ranjiva grupa mora biti vidljivija. Zadatak budućeg udruženja biće da aktivno zastupa interese osoba sa mentalnim teškoćama, da planira aktivnosti i predlaže moguća rešenja osnovnih problema – objašnjava Snježana Badrić iz Karitasa Valjevo.

Formirana je radna grupa projekta koja će budućim članovima udruženja pomoći oko pripreme dokumentacije za registraciju. U tom poslu, ali i drugim aktivnostima udruženja neprocenjiva će biti podrška Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle. U okviru projekta će u Tuzli započeti realizacija kućnih poseta na osnovu pozitivnih iskustava u Valjevu. Razmena znanja način je da se regije zajednički bore za unapređenje položaja osoba sa mentalnim teškoćama. Zadatak projekta je i podsticanje većeg učešća javnosti u donošenju odluka u oblasti mentalnog zdravlja. U aktivnosti će biti uključeno civilno društvo, psihijatrijske institucije i stručnjaci. Inače, projekat „UPSTREAM“ rađen je po uzoru na reformu zaštite mentalnog zdravlja u Italiji. Krajnji cilj je deinstitucionalizacija, otvaranje „kuća na pola puta“, smanjenje bolničkog lečenja i vraćanje u zajednicu. To je dug proces, koji je u Italiji trajao 30 godina.

Udruženje korisnika u Valjevu trebalo bi da bude formirano do oktobra, jer se u tom mesecu obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja (10. oktobar).

Aktuelno