Registracija Prijava preko FB
Nenad Dimitrijević (foto: Đorđe Đoković)
Nenad Dimitrijević (foto: Đorđe Đoković)
25.01.2016, 16:37

Nema izgovora za prevenciju

č: | fb:

Karcinom grlića materice jedan je od najvećih zdravstvenih problema u poslednjoj deceniji u Srbiji. Naša zemlja je druga u Evropi po broju umrlih od ove bolesti.  Cilj akcije “Dan za zdravlje” je da podseti žene o važnosti preventivnih pregleda kako bi se smanjio broj obolelih i da edukuje o značaju pregleda i mera prevencije. U prošloj godini u našem gradu su zabeležena 34 nova karcinoma grlića materice.

Rak grlića matrice je, uz karcinom dojke, jedan od najčešćih problema kod žena, ali je važno znati da se ova maligna bolest može sprečiti. Doktor Nenad Dimitrijević, specijalista ginekologije i akušerstva, navodi da se ovaj karcinom razlikuje od svih drugih po tome što se lako otkriva. “Ako žena ide redovno na preglede, što podrazumeva da jednom godišnje radi kolposkopiju i papanikolau test skoro svi karcinomi se mogu otkriti na vreme i da žena nakon toga nema nikakve posledice,” kaže dr Dimitrijević.

Pored Opšte bolnice pregledi se mogu obaviti i u Domu zdravlja, kao i u ostalim ordinacijama u Valjevu. Intervencija u bolnici košta 180 dinara. “Navika ljudi u Srbiji je da kod lekara idu kada ih nešto zaboli, karcinom je takav da on ne boli u početnoj fazi, kada pokaže simptome, onda je kasno,” rekao je doktor Dimitrijević i dodao da oko 96 procenata raka grlića materice mogu na vreme da se otkriju. Ostaje mali procent od četiri posto koji se ne može uvek otkriti.

U toku prošle godine u Valjevu je otkriveno 34 nova karcinoma grlića materice, ali je urađeno oko 80 operacija. “Ovo je apel svim ženama i devojkama, kao i njihovim partnerima i članovima porodice, da motivišu jedni druge, da se redovno kontrolišu, jer je suludo da se uz jeftinu kontrolu, lako dostupan pregled i vidljiv zdravstveni problem, ova bolest odnese tolike živote,” poručuje dr Nenad Dimitrijević.

Iako se mnogo govori o vakcini koja bi sprečila rak grlića materice dr Dimitrijević nije saglasan sa tom idejom, jer je ne smatra delotvornom. On navodi da bi ovu vakcinu mogle da primaju samo osobe koje nisu stupile u intimne odnose. “HPV infekcija je najčešći uzrok nastanka karcinoma materice, postoji preko 400 tipova ove infekcije, a vakcina koja je urađena tretira veoma mali broj seroloških tipova infekcija,” objašnjava doktor. Kao najbolja prevencija pokazalo se korišćenje prezervativa, ali da čak ni to ne bi u potpunosti sprečilo HPV infekciju.

Doktor Dimitrijević tvrdi da statistika beleži 3,5 puta veći broj karcinoma u godinama posle bombardovanja, nego pre. “Ne znači da je direktna posledica bombardovanja, mi pripisujemo i velikom stresu u kom živimo, ali je činjenica da je ogroman broj karcinoma u pitanju,” kaže dr Dimitrijević.

U razvijenim zemljama je briga o zdravlju zakonski regulisana. Dok je u Srbiji to prepušteno inicijativi pojedinca. Takva praksa bi to omogućila jeftinije lečenje, jer bi se prevencijom izbegla skupa zračenja i hemoterapije.

 

 

Aktuelno

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 3 sati 45 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike Pre 20 sati 35 minuta

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...

Gradska kuća Lajkovac  (foto: www.lajkovac.org.rs)
Program manifestacije Dani Lajkovca 20.07.2019

Koncerti Leksington benda i Dženana Lončarevića

Najatraktivniji programi manifestacije Dani Lajkovca 2019 biće koncerti Leksington benda 29. jula i Dženana Lončarevića 30. jula. Koncerti će biti održani na platou ispred Gradske kuće od 22 sata.