Srednja škola Sveti Nikola i Medicinska škola Hipokrat (foto: Đorđe Đoković)
Srednja škola Sveti Nikola i Medicinska škola Hipokrat (foto: Đorđe Đoković)
28.01.2016, 12:06

U Valjevu (ne)ima privatna Medicinska škola

č: | fb:

Tragom rubrike o kupovini diploma u privatnim medicinskim školama u Srbiji, među kojima je navodno i škola u Valjevu, koju je sinoć RTS emitovao u svom Dnevniku 3, Kolubarske.rs su danas pokušale da saznaju trenutno stanje stvari.

U Medicinskoj školi „Dr Miša Pantić“ kažu kako to za njih nije ništa novo, te da se ispostava takve srednje škole iz Novog Sada u Valjevu nalazi bar desetak godina. Najpre je, tvrde, bila smeštena u Ustanovi za predškolsku decu „Milica Nožica“, gde su obitavali u trpezariji, gde je „sve što gura zoger steklo kvalifikaciju negovateljice!"

Potom je ta škola i zbog pritužbi Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ privremeno napustila Valjevo i odselila se u Obrenovac da bi se posle izvesnog vremena vratila u naš grad i smestila se u privatnoj kući, tamo gde Ulica dr Pantića „udara“ u Radničku. Tu doista postoji tabla na kojoj piše da je to Srednja medicinska škola „Hipokrat“ Srednje škole „Sveti Nikola“ iz Novog Sada, pa broj mobilnog telefona... Uzgred, na taj broj, ili se niko ne javlja ili je to, kako vele iz Telekoma, nepostojeći broj!

Srednja škola Sveti Nikola i Medicinska škola Hipokrat

Srednja škola Sveti Nikola i Medicinska škola Hipokrat (Foto: Đorđe Đoković)

O pomenutoj privatnoj medicinskoj školi iz Novog Sada podataka ima i na internetu, a u školi jedan od direktora je, u razgovoru za Kolubarske.rs, vrlo ljubazno potvrdio kako je to (iz rubrike RTS-a) nažalost tačno, što i njima stvara velike problema.

„Svi smo u istom košu – mi, koji imamo 300 đaka i 50 stalno zaposlenih, te Odeljenje u Novom Pazaru, kao i oni koji imaju dva-tri zaposlena, bez đaka... U Valjevu nemamo odeljenje ali iz Valjeva imamo nekoliko učenika, trenutno možda dva – tri“, rekao nam je taj sagovornik. Dodao je kako sa bolnicama u gradovima iz kojih imaju učenike sklapaju ugovore o obavljanju obavezne prakse bez čega se ne mogu polagati ispiti i dobiti njihova diploma. Pri tome navodi i primer da po Srbiji postoje i visoke strukovne škole za medicinske sestre i tehničare, gde polaznici dobiju diplome, a ne vide bolnicu! U novosadskoj školi „Hipokrat“ nude i rešenje „sa dve neophodne mere“ o tome kako zavesti red u ovoj oblasti.

O tom delu nastave bez nastave kao ključnom u čitavoj priči kako se školuju kadrovi, koji ne znaju ni šta znači „cave penicillini“ (alergija na penicilin, prim BV), najviše su govorili u Medicinskoj školi „Dr Miša Pantić“ uz pomalo sarkastičnu tvrdnju da se hirurgija, ili bilo koji drugi medicinski predmet, ne mogu vežbati po trpezarijama ili privatnim kućama, a čitav kurs završiti najviše za mesec dana bez ijednog dana provedenog u bolnici!

Zanimljivo je i to da nam je ovlaš proverom u Ustanovi „Milica Nožica“ potvrđeno kako se njihovi radnici i dalje prekvalifikuju u novosadskoj medicinskoj školi ali da nema nikakvog ugovora o saradnji, te da nikada u njihovoj trpezariji nije bilo organizovane nastave za prekvalifikaciju. Ugovor su, ako smo dobro razabrali, imali sa Učiteljskim fakultetom iz Užica.

Po običaju, slaba karika u lancu su državne institucije, od resornih ministarstava do njihovih inspekcija, koje, kako to reče i naš novosadski sagovornik, sve znaju, u sve su upućeni, ali jednostavno ne stižu na sve strane! Ukoliko bi se načinili neophodni rezovi, dodade ljubazni gospodin, boljitak bi se mogao očekivati za godinu dana. Zakonska regulativa postoji ali se ne primenjuje, a ministarstva prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

Epidemija kupovine diploma u zdravstvu, rubrika koju je sinoć RTS emitovao u Dnevniku 3

Sindikat medicinskih sestara i tehničara upozorava na epidemiju kupovanja diploma. Tvrde da neke privatne srednje medicinske škole imaju akreditacije i izdaju legalne diplome, ali je reč o znanju samo na papiru dobijenom za nova, čime se rizikuje zdravlje ljudi. Iz Ministarstva zdravlja kažu da je to pitanje u nadležnosti MUP-a i resora prosvete, koja negira svoju odgovornost.

Medicinskih sestara nema dovoljno. U sindikatu tvrde do nepopunjenih radnih mesta - dolazi se prečicom- i zahvaljujući sumnjivom diplomom. Školovane medicinske sestre i tehničari odlaze put Švedske, Norveške, Katara, a u naš sistem usisavaju ljudi koji kupuju diplome medicinske sestre", kaže Radica Ilić iz Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije. Ilićeva dodaje da se priča da akreditovane škole koje to rade nalaze u Valjevu, Šapcu, Novom Sadu...

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 16 sati 32 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 16 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara