Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
30.01.2016, 15:01

Smanjena zatvorska kazna Iliji Filipoviću

č: | fb:

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda iz Valjeva, od 17. avgusta 2015, kojom je Ilija Filipović (35) bio osuđen na 12 godina zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti u Banji Vrujci i nezakonito posedovanje oružja i municije. Filipović je presudom Apelacionog suda osuđen na devet godina zatvora u šta su mu uračunate i ranije izrečene pravosnažne presude.

Filipovića je tužilac teretio da je u noći između 3. i 4. septembra 2013, u Banji Vrujci, pucao iz automatskog oružja na restoran sa staklenom baštom pun gostiju pri čemu je ispalio 22 metka iz automatske puške po koju se vratio u Valjevu nakon svađe sa vlasnikom restorana. Prilikom pucnjave niko nije povređen.

On je te noći došao u Vrujce sa društvom. U jednom trenutku su počeli da prete ilomeinventar. Vlasnici su ih izbacili iz restorana, na šta je Ilija zapretio da će se vratiti. Pretnju je ispunio posle sat vremena - došao je u automobilu, koji je vozio njegov brat Ivan (36), i sa razdaljine od desetak metara pucao po restoranu.

Filipovići su potom pobegli ka Mionici, gde ih je policija pokušala da zaustavi. Ilija je pobegao iz automobila ali je brzo uhapšen. Kod njega je tada pronađena automatska puška sa još dva okvira municije, a njegov brat Ivan je nešto kasnije uhapšen na ulasku u Valjevo.

Ilija je nekoliko puta osuđivan za najteža krivična dela i u zatvoru je proveo više od deset godina. Na prvostepenu presudu žalili su se Filipović i njegov branilac, a po nalaženju Apelacionog suda u delu odluke o visini kazne (krivičnoj sankciji) žalbama se osnovano ukazuje na to da je prestrogo odmerena, te da je bilo mesta primeni instituta ublažavanja kazne.

Apelacioni sud je prvostepenu presudu Višeg suda iz Valjeva, donetu 2014. godine, takođe na 12 godina zatvora, ukinuo zbog povreda ZKP-a, a identičnu presudu, donetu 2015. u ponovljenom postupku, sada je preinačio.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 4 sati 52 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 21 sati 57 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara