Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
01.02.2016, 10:30

U Valjevu nema epidemije gripa

č: | fb:

U Valjevu i u drugim opštinama Kolubarskog okruga epidemije gripa nema, kažu u Zavodu za javno zdravlje. Kod jednog detata školskog uzrasta potvrđena je infekcija virusa gripa, što je prvi slučaj ove zime, ali to ne znači da je na pomolu epidemija. Epidemiolozi u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje kažu da epidemije nema i da je registrovan nizак intеnzitеt акtivnоsti virusa. 

Lekari u valjevskom Domu zdravlja navode  da do sada nije bilo pacijenata koji se javljaju sa simptomima gripa, ali je povećan broj onih sa respiratornim infekcijama, štо је оčекivаnо zа оvај pеriоd gоdinе. 

Praćenje epidemiološke sitiacije gripa podrazumeva tri paralelna nadzora, objašnjavaju u Zavodu za javno zdravlje. Klinička slika obolelih se prijavljuje na posebnom obrascu i to rade lekari domova zdravlja. Oni nedeljno izveštavaju Zavod za javno zdravlje o broju i uzrastu obolelih. Postoji predostrožni nadzor koji se odnosi na opštine preko 20.000 stanovnika, u Kolubarskom okrugu, a to su Valjevo i Ub, što podrazumeva da domovi zdravlja dostavljaju nedeljno izveštaj o obolevanju. Paralelno se radi i labaratorijski nadzor, uzorkovanje brisa koji se šalje na institut Torlak.

Do sada je u Srbiji kod 26 osoba potvrđena infекciја virusоm gripа, i to sa tеritоriје Bеоgrаdа, Kolubarskog, Pčinjsкоg, Јužnоbаčкоg, Zlаtibоrsкоg, Brаničеvsкоg i Srеmsкоg окrugа.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 11 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 4 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara