Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2016, 08:05

Tešnjarci traže mir, bezbednost i poštovanje zakona

č: | fb:

Žitelji Tešnjara pozdravljaju gradsku odluku o uklanjanju zimskih i letnjih bašta, ali smatraju da to nije dovoljno za uvođenje reda u staru čaršiju i traže od gradske vlasti da preduzme još neke korake po uzoru na Skadarliju. Ponajre, da se ograniči radno vreme kafića, da se iz Tešnjara protera „muzika na struju“, da se zabrani točenje alkohola maloletnicima i da se reguliše saobraćaj. „Sve ovo je moguće uz donošenje novih odluka, ali i poštovanje postojećih“, poručuju Tešnjarci očekujući da policija, komunlna policija i inspekcija bolje rade svoj posao.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

O svojim problemima govorili su na konferenciji za novinare, smatrajući da je to jedini način da njihov glas ili molba dopru do gradskog rukovodstva, s obzirom na to da na peticiju koju je potpisalo 164 žitelja pre godinu i po dana, niko iz Gradske uprave nije odgovorio. Njihovi problemi, na prvi pogled, izgledaju beznačajno, mnogi će reći postoji na stotine većih, međutim život u Tešnjaru, kako rekoše, nije nimalo lak. Dok je mnogima Tešnjar mesto dobre zabave, za njih je Tešnjar noćna mora. "Mi na počinak odlazimo u tri noću, kada se zatvore kafići, a ustajemo u sedam ujutro", kažu Tešnjarci. Ovaj put nisu govorili o tome da njihova dvorišta, kuće i kapije u vreme Tešnjarskih večeri postaju javni toalet. "To je deset dana jednom godišnje i to možemo izdržati, ali svaki dan i svako veče, to ne bi mogao niko", saglasni su žitelji stare čaršije.

I pored toga što postoje gradske odluke kojima je regulisano radno vreme i nivo buke ili glasnost muzike u ugostiteljskim objektima, to se u Tešnjaru ne poštuje, a inspekcija i policija, kada dođu po pozivu građana, napišu prijave, desi se da reaguju „prijateljski i bratski“, a građani koji se bune budu kažnjeni razbijenom šoferšajbnom i izbušenim gumama na automobilima ili razvaljenom kapijom.

Žitelji Tešnjara

Žitelji Tešnjara (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Rakić je među tim kažnjenim Tešnjarcima i to nekoliko puta, samo zbog toga što je tražio od policije i inspekcije da primene zakon kažnjavajući one koji zakon ne poštuju. „Kad pozovete policiju, od vas traže da konkretno prijavite one koji prave buku, a pored moje kuće se nalazi četiri kafića. Imali smo slučaj da je supruga prijavila da je muzika preglasna, došla je policija i predložila nam da podnesemo krivičnu prijavu, a potom su otišli u tri kafića, tražili od vlasnika da utiša muzika, ‘jer gospođa ne može da spava’. Posle toga su došli iz kafića i razvalili nam kapiju“, opisuje Rakić. Navodi da se komunalna policija pravda da u Valjevu ne postoji instrument za merenje buke, otuda je nemoguće utvrditi da li je nivo buke iznad dozvoljene vrednosti.

Tražimo da Tešnjar bude mirno i bezbedno mesto za život.

Milan Tufegdžić opisujući večeri i noći u Tešnjaru kaže da žitelji stare čaršije nemaju ni mira ni sna i da za samo jedno veče on pet puta pozove policiju ili inspekciju, a to čine i druge komšije. Dodaje da žitelji Tešnjara ne uzimaju zakon u svoje ruke, nego se obraćaju institucijama za pomoć, ali malo ko mari za njihove probleme. “Mi ne tražimo nemoguće, samo tražimo poštovanje zakona, mir i normalan život u svom domu. Mi nikome ne branimo da radi, ali uz poštovanje i primenu zakona, koji mora biti jednak za sve“, poručuje Tufegdžić.

Predsednik MZ Stari grad Vladimir Pošarac kaže da je ukidanje letnjih bašta značajan korak ka rešavanju problema u Tešnjaru i veruje da je to samo početak rešavanja i drugih problema o kojima su govorili na konferenciji za novinare. 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 14 sati 9 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.05.2024

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...