Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
08.02.2016, 12:28

LDP uskoro o koalicionom partneru

č: | fb:

Valjevski LDP u narednih deset dana odlučiće sa kojom partijom će biti u koaliciji na predstojećim lokalnim izborima. „To će svakako biti partija demokratskog bloka, DS ili Pokret za Valjevo“, kaže poverenik LDP u Valjevu Žarko Kovač, član Predsedništva LDP. I pored toga što je već dve godine u koaliciji sa socijalistima, koji su okosnica gradske vlasti, i pored dobre dosadašnje saradnje LDP ne vidi sebe u koaliciji sa SPS i na predstojećim lokalnim izborima.

„U koaliciji možemo biti samo sa partijom sa kojom imamo programsko jedinstvo i to ne programsko jedinstvo po pitanju programa partija, nego jedinstvo oko programa za Valjevo, da imamo sličan način i model realizacije tog programa i sa kojim ljudima ćemo to sprovesti u delo“, objašnjava Kovač.

S obzirom na to da se i socijalisti sa sličnom parolom i programom „valjevske priče“ spremaju za predstojeće lokalne izbore i s obzirom na to da su SPS i LDP uspešno sarađivali u gradskoj vlasti dve godine, zar to već nije dobar polaz ka programu za Valjevo i koaliciji? Kovač kaže da jeste, ali to nije dovoljno za koaliciju, jer za ulazak sa nekim u koaliciju mora se voditi računa, pre svega, o zahtevima i očekivanja birača LDP.

Kovač podseća da je LDP, do pre dve godine, bila opozicija svima i da nikada nije bila u gradskoj vlasti. “Pere dve godine jedino je SPS bio sposoban da napravi koaliciju, što mi cenimo, i uspeli su zajedno sa nama i još nekim partijama koje su takođe deo vladajuće koalicije, da održe u normalnom i dobrom funkcionisanju sisteme Gradske uprave. Da nije bilo ove vladajuće koalicije u Valjevu bi bila prinudnu upravu dve godine“, kaže Kovač. On objašnjava da, kada se pravi koalicija, osim programa za Valjevo i ljudi koji će taj program realizovati, mora se voditi računa o odnosu prema svojim biračima. „Mi poznajemo naše birače i za koaliciju ćemo se opredeliti u zavisnosti od njihovog stava, a to je da smo daleko bliži demokratskom bloku, nego socijalistima. Mi ne želimo da narušimo svoj ugled u svom biračkom telu“, poručuje naš sagovornik.

Na republičkom nivou LDP je u koaliciji sa SDS Borisa Tadića i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine. Za lokalni nivo izbora Predsedništvo partije lokalnim odborima je preporučiloistu koaliciju u mestima gde je to moguće ili sa partijama za koje se opredele lokalni odbori LDP.

„Naš cilj je da pređemo cenzus od pet posto. S obzirom na to da će, pored tri velike stranke sa svojim koalicionim partnerima, SNS, SPS i DS, na lokalnim izborima učestvovati i veliki broj ostalih stranaka, onda će nama manjim partijama biti teško da pređemo cenzus. Zato ćemo, da ne bi rizikovali da ako budemo samo sa SDS-om u koaliciji osvojimo manje od pet posto, pokušati da budemo u koaliciji sa nekom od nama srodnih partija, demokratskog bloka“, navodi Žarko Kovač. On pojašnjava da ukoliko na izborima u Valjevu LDP osvoji četiri posto, što je na izlaznost od 40.000 birača, dobijeno 1600 glasova, ti glasovi odlaze partijama koje su po broju osvojenih glasova na prvom, odbnosno drugom mestu. To praktično znači da je 1600 glasova pristalica i članova LDP otišlo, recimo naprednjacima i socijalistima. „Tako nešto ne smemo da rizikujemo i zato ćemo pokušati da napravimo koaliciju sa partijom demokratskog bloka“, poručuje Žarko Kovač, poverenik valjevskog LDP.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 40 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 50 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara