Tešnjar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2016, 08:09

Opravdani i lako rešivi zahtevi Tešnjaraca

č: | fb:

Gradska vlast poručuje da su opravdani i lako rešivi svi zahtevi žitelja Tešnjara, koje su prošle nedelje saopštili na konferenciji za novinare, tražeći od gradske vlasti da se u staroj čaršiji zavede red, da se obezbedi mir, bezbednost i poštovanje zakona, o čemu su pisale Kolubarske.rs. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je rešenje u poštovanju zakona i gradskih odluka.

 

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

„Postoji gradska Odluka o dozvoljenom nivou buke u ugostiteljskim objektima, postoje instrumenti koji mere nivo buke, postoji Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, o režimu saobraćaja u Tešnjaru... Tako da problem nije u odlukama i zakonu, nego je problem u njihovom nepoštovanju. Zato ćemo biti rigorozniji u kažnjavanju, ali rad i saradnja svih gradskih organa i inspekcija moraju biti bolji i efikasniji“, poručuje zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

On dodaje da je uloga republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture od velike važnosti za rešavanje brojnih problema u Tešnjaru i ulicama iznad stare čaršije, tako da će gradsko rukovodstvo insistirati na boljoj i efikasnijoj saradnji i sa tom republičkom ustanovom.

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika podseća da je Gradska uprava nedavno donela Odluku o uklanjanju letnjih i zimskih bašta i postavljanju tipskih objekata, što je prvi korak ka uvođenju reda u Tešnjar.

„Mi razumemo potrebe i zahteve onih koji rade u Tešnjaru, pre svega ugostitelja, ali oni ne mogu ugrožavati stanovnike i ostale građane koji tuda prolaze“, kaže Kovač. Navodi brojne pritužbe sugrađana koji nisu mogli da se kreću trotoarom zbog postavljenih bašta, a među njima su i osobe sa posebnim potrebama i slabovidi.

Takođe jedan od problema, na koji se Tešnjarci nisu žalili, ali je evidentan, jesu psi, koje vlasnici šetaju bez povoca i korpe, a njihov izmet je svuda po čaršiji. „Niko nikada zbog toga nije kaženjen i pored toga što postoji gradska Odluka kojom je to regulisano i propisane su kane za njeno nepoštovanje“, kaže Kovač.  

 

Žitelji Ulice kneza Jovice decenijama na mukama zbog kolektora koji štiti Zavod

 

„Nije nam jasno šta Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti u Ulici kneza Jovice, koja je ozbiljno oštećena i pravi velike problema stanarima te ulice, kojima je bez potrebe decenijama otežan svakodnevni život. Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti nekakav zatvoreni kolektor, koji se nalazi u zemlji i koji se uopšte ne vidi. Taj kolektor je nekada prikupljao površinske vode sa Popara do Kolubare, koji je, kažu, napravljen u tursko doba. Vremenom je taj kolektor pretvoren u fekalnu kanaliaciju, najgoreg tipa, koji zbog propadanja i urušavanja ugrožava bebednost žitelja Ulice kneza Jovice“, opisuje Kovač. On ponavlja da se pod hitno mora rešiti taj problem sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, koji ne dozvoljava rekonstrukciju ulice, niti opredeljuje sredstva da zaštiti taj kolektor, kao istorijski važan spomenik.

Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti kolektor turske kanalizacije u Ulici kneza Jovice, a stanovnici se pate decenijama. Ne verujem ni da u Konstantinoplolisu čuvaju kanalizaciju iz 17. ili 18. veka, ali je to neko izmislio da se čuva i štiti u Valjevu. Kao da će neko ići pod zemlju da ga gleda!

„Nama je potrebno rešenje problema, a ne priča o problemima. Mi ćemo insistirati kod republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da u određenom roku dođemo do rešenja ovog problema u Ulici kneza Jovice“, obećava zamenik gradonačelnika.

Ulica Kneza Jovice

Ulica Kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

Zašto Zavod štiti kuće građene sedamdesetih godina?

 

Uslovi i dozvole za rekonstrukciju, ne samo Tešnjara i kuća u Birčaninovoj ulici, nego i u ulicama iznad Tešnjara, dobijaju se od republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i na te dozvole se čeka i po nekoliko godina!

„Žitelji Ulice Milovana Glišića takođe imaju problem, jer i oni ukoliko žele da rekonstruišu kuću, menjaju stolariju, fasadu, krov, moraju tražiti saglasnost i to ne valjevskog, nego republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. To im zakon nalaže, i ako su njihove kuće građene sedamdesetih godina, ali s obzirom na to da su u zoni koja je pod zaštitom moraju tražiti saglasnost, što je apsurdno“, kaže Kovač. On navodi primer vlasnika kuće u Ulici Milovana Glišića koji dve godine čeka dozvolu iz Beograda za rekonstrukciju objekta.

„Istovremeno nam propadaju važni stari objekti u Tešnjaru, kao što su konaci knezova Grbovića, Jovice Milutinovića, Bobovca..., a štitimo kuće koje imaju istu istorijsku vrednost kao kuće na Petom puku“, kaže naš sagovornik.

 

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Tešnjar kao filmski grad, ali vreme je da se za to plaća!

 

„Filmske kulise su u Tešnjaru stajale pet godina, a da nikome nisu smetale. Za postavljanje tih kulisa, Grad nije izdao dozvolu, niti je Zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost.

„Tešnjar jeste interesantan za snimanje filmova i serija, ali pre svega zbog toga što za to niko ništa ne plaća. U Beogradu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Nišu, snimanje nije moguće, a da se ne plati. Jedino je u Valjevu, tačnije u Tešnjaru, besplatno. To bi trebalo urediti - pod kojim uslovima i za koju cenu se filmadžijama daje na korišćenje stara čaršija“, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Zaključuje da je dosta nerešenih problema u Tešnjaru, ali da za svaki od njih postoji lako i bro rešenje, što će gradska vlast uskoro i dokazati.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 11 sati 27 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 sati 28 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 49 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...