Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
23.02.2016, 14:41

„Medicinsko selo“ sa 30 lekara i apotekara u Valjevskoj Kamenici

č: | fb:

Tradicionalna akcija Doma zdravlja iz Valjeva pod nazivom „Medicinsko selo“ održaće se u nedelju, 28. februara, od 8.00 sati u Valjevskoj Kamenici uz učešće oko 70 lekara, apotekara i medicinskih sestara i tehničara, najavili su danas organizatori na pres konferenciji.

O akciji su govorili v.d. direktora dr Zaven der Hazarjan, načelnica Opšte medicine dr Jasmina Jevtić, ginekolog dr Milan Mirković, meštanka Radmila Antanasijević-Nastić i član Skupštine Mesne zajednice Mirko Krstić.

Dr Zaven der Hazarjan je podsetio da je ovo „brend Doma zdravlja“ jer je prva akcija, prva u Srbiji, održana u Miličinici 1998. godine, a ta iskustva docnije su koristili i drugi u Srbiji. Do pauze u njenom održavanju došlo je u vreme kada je Dom zdravlja bio u sastavu Zdravstvenog centra, između 2000. i 2008, a potom je obnovljena, pa je ovo 16. izdanje „Medicinskog sela“.

„To je jedan od načina približavanja preventivnog medicinskog rada meštanima naselja udaljenih od Valjeva kako bi se i na taj način utvrdila patologija nezaraznih bolesti, a u sklopu sagledavanja stanja zdravlja stanovništva o čemu će, kada se sumiraju rezultati, biti obavešteno i Ministarstvo zdravlja Srbije, odnosno pojedini instituti koji se bave tim delom zdravstvene zaštite stanovništva.“, rekao je danas novinarima dr Hazarjan.

Dodao je da će u nedelju, u seoskoj ambulanti u zgradi OŠ „Milovan Glišić“ boraviti ekipe lekara opšte prakse ali i specijalisti Doma zdravlja i Opšte bolnice – internisti, ginekolozi, hirurzi i ortopedi, neuropsihijatrije, fizijatrije i transfuziolozi, oftalmolozi, ušni doktori... Potom ekipe Laboratorije, kao i Službe za kućnu negu, odnosno Patronaže, Apotekarske ustanove.

Zaven der Hazarjan

Zaven der Hazarjan (Foto: Đorđe Đoković)

Uz osnovne i specijalističke preglede, uključujući EKG i ultrazvuk, biće dostupni žiteljima Kamenice i okolnih sela. Oprema Doma zdravlja će u Kamenicu biti preneta u petak, a akcija će trajati do 14.00 sati. Po tradiciji, sve se završava zajedničkim ručkom, uz doručak „na licu mesta“, o čemu brinu vredne žene iz Kamenice i okolnih sela organizovane u svom udruženju.

„Pregledi su besplatni, nije obavezna ni overena zdravstvena knjižica pacijenata, što nije u suprotnosti sa važećim propisima zbog toga što medicinske ekipe rade volonterski, a Dom zdravlja i Bolnica svoje usluge neće fakturisati RFZO“, kazao je dr Hazarjan odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs.

On je takođe negirao političku konotaciju čitave akcije i ustvrdio kako se pri odabiru sela u kojima će biti organizovana akcija „Medicinsko selo“ njeni tvorci rukovode ranijim iskustvima, brojem stanovnika koji će biti obuhvaćeni, odnosno organizovanošću mesnih zajednica kadrih da budu suorganizatori. Saznali smo da se, recimo, mesne zajednice dva Taora, te Donjih i Gornjih Leskovica, itekako zanimljive sa medicinskog aspekta kao najudaljenije na području Grada Valjeva, teško prihvataju organizacije „Medicinskog sela“, pa se meštani zadovoljavaju povremenim posetama lekarskih ekipa.

Dr Zaven der Hazarjan je napomenuo da se, prilikom akcije „Medicinsko selo“ i poseta lekara, apotekara, medicinskih tehničara i sestara, na preglede javi i preko 500 meštana, kojima je to jedinstvena prilika da budu „kompletno obrađeni“.

Demografski podaci, prezentovani u prikladnoj brošuri koja je danas podeljena izveštačima, pokazuju da u Kamenici, odnosno Staparu, Osladiću, Gornjoj Bukovici Oglađenovcu i Miličinici, koji gravitiraju tom centru – nekadašnjem „sreskom mestu“, ima gotovo 1.200 domaćinstava sa više od 3.600 stanovnika.

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 3 sati 21 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 8 sati 31 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar