Ugao Karađorđeve i Vuka Karadžića
Ugao Karađorđeve i Vuka Karadžića
25.02.2016, 13:22

U Valjevu najveći problem nezaposlenost

č: | fb:

Najveći problem Valjevaca je nezaposlenost, a od svih instutucija građani najviše veruju policiji, rezultati su istraživanja CeSID-a, koje su naručili gradski odbori SNS i SPS, a u koje su Kolubarske.rs imale uvid.

Istraživanje javnog mnjenja, koje su realizovali CeSID i gradski odbor Srpske napredne stranke u Valjevu, sprovedeno je u periodu između 9 i 18. februara 2016. godine na teritoriji grada Valjeva. Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 800 punoletnih građana Valjeva. Kao istraživački instrument je korišćen upitnik, formiran u saradnji sa klijentom, koji se sastojao od 105 pitanja. Intervjuisanje građana je sprovedeno tehnikom „licem u lice“, direktnim kontaktom sa ispitanikom.

Prema istraživanjima na drugom mestu najvećih problema su niska primanja, slede siromaštvo, korupcija, nedostatak mogućnosti za mlade, zapostavljanje poljoprivrede, stanje u zdravstvu, kriminal i nebezbednost, nedostatak stranih investicija, stanje u obrazovanju. Među problemima koji najviše brinu Valjevce su i nesposobna država, migracije, Kosovo i Metohija i odnosi sa EU.

Istraživanje CeSID-a je pokazalo da građani Valjeva najviše veruju policiji, koja uživa ubedljivo najveći ugled među svim instutucijama sa prosečnom ocenom 3,4 od maksimalne ocene pet.  Na drugom mestu je sudstvo, na trećem opštinska administracija, a na četvrtom mestu je Poreska uprava. Gradonačelnik Valjeva sa ocenm 2,5 je na petom mestu, slede Gradsko veće i Skupština grada.

Građani Valjeva za najuspešnije projekte smatraju obnovu „Krušika”, 42 posto anketiranih, slede obnova Valjevske pivare, izgradnja Hale sportova, Turistički kompleks Divčibare, verski turizam, izgradnja biciklističke staze, Klanica pilića, projekat Valjevo sportski grad, Multimedijalni kulturni centar, Izgradnja brane na Obnici, Tržni centar (kasarna Kadinjača), dok 13 posto anketiranih misle da nijedan projekat nije vredan pohvale.

Prema istraživanju CeSID-a, slično kao i u ostatku Srbije, i u Valjevu je televizija glavni mediji preko koga se građani informišu o lokalnim temama. Najviše, 35 posto anketiranih kaže da se informiše preko Napreda, sledi „Vujić” TV sa 34 posto, preko Radio Valjeva se informiše 11 posto anketiranih građana, dok se preko Vamedia info informiše osam posto. Na začelju su Portal Kolubarske (internet novine Kolubarske.rs) i Radio Patak preko koga se informiše četiri posto anketiranih građana, slede TV Marš sa tri posto i TV Valjevo Plus preko koga se informiše jedan posto anketiranih građana, pokazuju istraživanja CeSID-a, koje su naručili gradski odbori SNS i SPS, a u koje su Kolubarske.rs imale uvid.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 4 sati 29 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 9 sati 40 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar