Svečana akademija za Dan grada (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Svečana akademija za Dan grada (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2016, 10:33

Kontinuitet skandala prilikom dodele godišnje nagrade Grada

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada na sednici u petak izjašnjavaće se o predloženim kandidatima za godišnju nagradu Grada koja se dodeljuje za Dan grada, 20. mart. I mada je Komisija završila rad, još pre dve nedelje, predloživši kandidate za osam oblasti, odbornici gradske skupštine još uvek ne znaju ko su kandidati. Odbornica DS Milka Vasiljević Erić kaže da se o predloženim kandidatrima informisala iz medija, što nije korektno. Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što je predsednica Komisije za dodelu nagrada izjavila da ne postoje kriterijumi za izbor kandidata, otuda se desilo da su pojedini članovi Komisije sami sebi dodeljivali nagrade ili svojim udruženjima, Milka Vasiljević Erić kaže da je to, ako je tačno, skandal.

„Skandalozno je, ako je tačno, da se unutar komisije, po ličnim nahođenjima, bliskim ljudima dele nagrade“, kaže opdbornica.

Milka Vasiljević Erić

Milka Vasiljević Erić (Foto: Đorđe Đoković )

Objašnjava da su pravila i kriterijumi za dodelu godišnjih nagrada Grada utvrđeni još pre nekoliko godina uz podsećanje da je ona bila predsednik Komisije 2009. i 2010. godine. „Tada nije bilo političkih pritisaka niti sporenja. Radili smo relaksirano uz konstruktivna neslaganja među članovima o najpodobnijoj ličnosti. To što sada Komisija kaže da ne postoje pravila i kriterijumi nije tačno i to su izgovori“, kaže Vasiljević Erić.

Ona podseća da su demokrate upozoravale sa skupštinske govornice da će, sve što se u protekle četiri godine dešava sa nagradom Grada, rezultirati time da u javnosti niko neće želeti da predloži bilo koga za ovu nagradu. Smatra i da su ličnosti koje su predložene za nagradu izložene neprijatnostima i uvredama koje im se upućuju sa skupštinske govornice.

„Verujem da će ovo biti poslednji u nizu skandala koji obeležava jednu lepu ideju i nagradu kojom, ne samo da se odaje priznanje za rad, nego se tom nagradom šalje poruka javnosti i omladini da vredi raditi, da postoje ljudi koji vide i vrednuju nečiji rad“, zaključuje Milka Vasiljević Erić.

Na podsećanje Kolubarskih.rs da se skandal dogodio mnogo ranije, u vreme vladajuće koalicije demokrarta i socijalista, 2011. i 2012. godine i da je skandal oko dodele nagrade o kome se danas govori, zapravo kontinuitet skandala koji su započele demokrate, Vasiljević Erić ponavlja da skandala u vreme kada je ona bila predsednik Kmisije nije bilo. Na pitanje Kolubarskih.rs da li to znači da se ograđuje od vremena kada nije bila u Komisiji, a demokrate jesu bile na vlasti, odgovara da se ne ograđuje i naglašava da su pre pet godina demokrate vladale u koaliciji sa socijalistima i priznaje da je i tada došlo do sporenja i skandala. „Tačno je da imamo krizu šest godina i da svi snosimo odgovornost“, saglasila se sa našom konstatacijom da postoji kontinuitet skandala prilikom dodeljivanja godišnje nagrade koji je započela DS.

Podsećanje na skandale 

Skandal se dogodio 2011. godine. Da bi vladajuća većina demokrate i socijalisti izbegli da nagradu za informisanje dobije Branko Vićentijević, urednik Revije Kolubara i dopisnik „Bete“, koga je prdložila Komisija za dodelu nagrada, prekršen je pravilnik i umesto da se odbornici o svim predlozima izjašnjavaju u paketu, odlučili su da se glasa pojedinačno, kako bi Vićentijević bio eliminisan, a drugi kandidati prošli.

Skandal se dogodio i sledeće 2012. godine kada odbornici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, koje su bile na vlasti, nisu uspele da se dogovore oko podrške kandidatima za godišnje nagrade, pa zbog toga čak nije održana ni tradicionalna svečana akademija. Demokrate su bile protiv da nagradu za životno delo dobije bivši gradonačelnik i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, dok socijalisti nisu želeli da podrže predlog Komisije da nagradu za informisanje dobije novinar Branko Vićentijević, urednik Revije Kolubara i dopisnik „Bete“.

Godišnja nagrada Grada nije dodeljena ni za 2013. godinu u vreme vladavine socijalista, jer je odlučeno da 20. marta za Dan grada budu nagrađeni najbolji đaci Valjeva. Nagrađivanje najbojih đaka za Dan grada je trajalo samo godinu dana, jer je već za 2014. vraćena u starom obliku nagrada Grada i dodeljena su priznanja najboljima. Posle samo godinu dana, vraća se „skandal“ u vidu „ko će kome ako neće sam sebi!“

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 sati 11 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...