Veran Matić pored inkubatora (foto: Đorđe Đoković)
Veran Matić pored inkubatora (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2016, 17:32

Donacija valjevskom porodilištu vredna 5,1 milion dinara

č: | fb:

U okviru akcije „Zajedno za bebe“, Komercijalne banke i Fonda B92, porodilište u valjevskoj bolnici dobilo je na dar digitalni kolor dopler ultrazvučni aparat sa tri sonde, reanimacioni sto, porođajni sto, lampu za fototerapiju, pacijent monitor sa EKG-om i infuzionu pumpu. Vrednost ove moderne opreme je 5,1 milion dinara i, kako reče predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić, retko se događa ovakav obim donacija najkvalitetnije opreme za jedno odeljenje neke bolnice ili da se u jednom danu pokloni oprema te vrednosti. 

Akcija „Zajedno za bebe“ počela je 1. juna 2014. godine, u okviru koje za svako plaćanje koje klijenti učine pomoću svojih kartica, Komercijalna banka donira vlastita sredstva za obnovu porodilišta u Srbiji. Do sada je uloženo 47 miliona dinara u kupovinu opreme za porodilišta u Srbiji. Valjevsko je osmo od početka akcije „Zajedno za bebe“, kome je Komercijalna banka obezbedila neophodnu opremu. Na žalost u akciju kupovine opreme za valjevsko porodilište, mada pozvane, nisu se uključile ovdašnje kompanije.

„Fond B92, zajedno sa lokalnom samoupravom, je poslao pisma na 67 adresa u Valjevu uz poziv ovdašnjim kompanijama da učestvuju u ovoj akciji. Dobili smo odgovor od četiri koje su ukupno donirale 500.000 dinara. To dovoljno govori o krizi dobročinstva i davanja, ali i o nerazumevanju lokalnih kompanija da učestvuju u unapređenju porodilišta u kome se rađaju njihova deca ili unučići“, rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Aleksandar Piker, Veran Matić i Dobrivoje Grujičić u porodilištu

Aleksandar Piker, Veran Matić i Dobrivoje Grujičić u porodilištu (Foto: Đorđe Đoković)

Matić skreće pažnju na to da je u poslednje dve-tri godine sve manje aktivnosti društvene odgovornosti, davanja, dobročinstava. „Moguće je zbog finansijske iscrpljenosti, zbog poplava, ali i zbog nekih drugih razloga, otuda kontinuitet, koji ima Komercijalna banka, je vredan pažnje i svake pohvale“.

Predsednik IO Komercijalne banke Alexander Pickerobr kaže da je ključna rečenica kojom se rukovodi Komercijalna banka ulaganje u budućnost, a kupovina moderne i neophodne opreme za porodilišta u Srbiji je svakako ulaganje u budućnost. „Ova naša akcija je dokaz da bankari ne piju samo krv, kako se to kaže, nego i banka može nešto da daje društvu“, rekao je Alexander Pickerobr.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u poslednje tri godine u Srbiji se smanjuje smrtnost beba i to je navedeno kao jedan od najbitnijih razloga zbog čega je Srbija prošle godine u Evropi napredovala pet mesta kadaje reč o zdravstvenim uslugama. I to je bio naš cilj na početku akcije „Bitka za bebe“.

Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić podseća da ovo nije prva donacija Fonda B92 valjevskom porodilištu, bilo je pomoći i kroz akciju „Bitka za bebe“ i izražava zahvalnost za opremu koja će poboljšati uslove rada. „Novom  opremom, koja je izuzetno kvalitetna i vredna, mi ćemo zanoviti našu staru i na neki način kompletiraćemo deo opreme koju jedno savremeno porodilište mora da ima. Omogućiće nam bolje uslove za  rad, a samim tim i kvalitet rada medicinskog osoblja, kao i još bolji i sigurniji boravak trudnica u porodilištu“, rekao je direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić. 

Aleksandar Piker, Dobrivoje Grujičić i Veran Matić pored aparata za ultrazvuk

Aleksandar Piker, Dobrivoje Grujičić i Veran Matić pored aparata za ultrazvuk (Foto: Đorđe Đoković)

Prošle godine u porodilištu Valjevske bolnice rođeno je 1278 beba, što je više nego 2014. godine. Donatori, koji su danas boravili u Valevu uručivši vrednu opremu valjevskom porodilištu, zaključili su da će za koju godinu biti najmanje 1278 štediša Komercijalne banke.

A poručili su da će u narednih godinu i po dana kroz akciju „Zajedno za bebe“, Komercijalne banke i Fonda B92, nabaviti i donirati novu opremu za sva porodilišta u Srbiji.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 3 sati 53 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 9 sati 3 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar