Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2016, 11:39

Prvi poslanički kandidati iz Kolubarskog okruga

č: | fb:

Dve liste su do sada predate Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) za vanredne parlamentarne izbore 24. aprila – koalicije oko SNS i koalicije oko DS. Ako se po jutru dan poznaje, Valjevo i Kolubarski okrug imaće manje kandidata, samim tim i poslanika nego i jednom do sada, čini se!

Na listi SNS, među 250 kandidata, na 37. mestu našao se matematičar Mihailo Jokić, koji ima realne izglede da bude poslanik. Realnu nadu može da gaji i master inženjer saobraćaja Ivana Nikolić sa Uba, koja je na 81. mestu, dok će šanse učiteljice Vesne Đujić iz Mionice, na 186. mestu, zavisiti od toga koliko će SNS sa koalicionim partnerima ubedljivo pobediti, odnosno da li će na listi biti pomeranja ako budući poslanici napednjaka budu „prekomandovani“ na funkcije u izvršnu vlast.

DS sa svojim koalicionim partnerima predao je poslaničku listu sa 246 (!) imena na kojoj je istoričar Duško Rakić, predsednik Gradskog odbora u Valjevu, na 56. mestu, što mu teško garantuje ulazak u parlament. Uz njega, iz Valjeva i Kolubarskog okruga na listi je samo šumarski inženjer Slavko Gavrilović iz stranke Zajedno za Srbiju na 79. mestu. Poređenja radi, iz Smederevske Palanke, recimo, na listi je pet imena uz opasku da je Radoslav Milojičić Kena, predsednik te opštine, predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Pajtićevog DS, te predsednik Izbornog štaba demokrata.

Rejting mogućim valjevskim poslanicima mogao bi da poboljša SPS, koji najdoslednije vodi računa ne samo o teritorijalnoj zastupljenosti kandidata već i o staroj SK formuli „drugarica, borac, omladinac“. Utisak je da je Đorđe Milićević, predsednik valjevskih socijalista, ozbiljan kandidat za još jedan poslanički mandat, a ko će se uz njega naći na listi među 250 imena ostaje da se vidi.

U ovom trenutku nejasno je šta biva sa SRS, koalicijom DSS-Dveri, koalicijom SDS-LDP-LSV i ostalim strankama i koalicijama, koje bi da učestvuju na izborima. Teško je očekivati da će iz Valjeva i Kolubarskog okruga biti veći broj kandidata. Delom zbog toga što te stranke ovde gotovo da „ne daju znake života“, ali i zbog toga što se stranački glavari sa svitom oko sebe pobrinu da zbrinu najpre sebe i svoje.

Usput beležimo da je za sutra uveče najavljeno kako će koalicija oko SPS u Valjevu predstaviti kandidate za odbornike, a lokalni izbori takođe su raspisani za 24. april.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 50 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...