Dobitnici priznanja Grada (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Dobitnici priznanja Grada (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2016, 10:21

„Politika važnija od života“

č: | fb:

Godišnja nagrada Grada najuspešnijim Valjevcima i priznanje počasni građanin Valjeva, ove godine, najverovatnije, neće biti dodeljeni jer se o predlozima nije izjašnjavala Skupština grada. Sudeći po najavama iz vladajuće koalicije, da skupštinskog zasedanja u ovom sazivu više neće biti, lako je zaključiti da neće biti ni godišnjih priznanja koja se dodeljuju najboljima među nama za Dan grada, 20. mart.

 

Da će i ove godine izostati nagrađivanje zbog sujete i sitnih političkih interesa bilo je jasno već onog trenutka kada je za zvanje počasni građanin Valjeva predložen kardiohirurg profesor dr Boško Đukanović. Tome se srčano i iz sve snage suprostavila SNS, najverovatnije nezadovoljna „postupcima dr Đukanovića“, nakon njegove smene sa mesta direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, koji je javno kritikovao premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Srčanom protivljenju naprednjaka, koje je stiglo iz Beograda, pridružili su se i socijlisti, po „preporuci“ iz Beograda.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đokovic)

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je juče na sednici Skupštine grada, nakon kritike opozicije da je sramota to što vladajuća većina na sve mogće načine izbegava da se Skupštna izjasni o predlogu da dr Đukanović postane počasni građanin Valjeva, objasnio da se lično zalagao da se o tome raspravlja, kao i o dobitnicima godišnjih nagrada još na sednici u petak, ali, kako reče, nije bilo političkog jedinstva i volje za to.

„Nisam očekivao da će se ponoviti situacija od pre četiri godine i da ćemo praviti iste greške. Tada nismo doneli odluku o nagradi Grada jer nije bilo političke saglasnosti i konsenzusa i ogrešili smo se o ljude koji su bili predloženi. Nažalost situacija se na neki način ponavlja i sada. Teško mi pada to što se i danas dozvoljava da politka bude važnija od života, da neki partijski i politički interesi budu važniji od temeljnih ljudskih i moralnih principa i vrednosti”, rekao je juče za skupštinskom govornicom gradonačelnik Stanko Terzić. I to bi bio govor za svaku pohvalu, da o moći politike naspram ljudskih vrednosti nije govorio neko ko je svojim činjenjem pristao da politika bude „važnija od života”.

Odbornici Skupštine grada su, a pre svega političari, odlukom da po drugi put ne dodele nagradu Grada demonstrirali moć i bahatost, pokazavši veliko nepoštovanje prema ljudima koji se bave nečim drugim, a ne politikom, kao i nepoštovanje prema građanima Valjeva. Izrečena su različita opravdanja, ali razlog je samo jedan – sebični i usko politički interesi. 

Postoji nešto ili neko što ne može i ne sme biti predmet političke trgovine!

Svojim odlukama i ponašanjem gradimo identitet. Isticanjem pozitivnih primera šaljemo poruke šta su temelji bolje budućnosti. U zabludi su svi oni koji misle da je napakošćeno onima koji su predloženi za priznanja i da je tako umanjena njihova vrednost i značaj. Oni su već nagrađeni prirodnim darom, talentom, sposobnošću, energijom da postižu uspehe u oblastima kojima se bave. Naš zadatak je, samo, da ih istaknemo i pokažemo drugima, a posebno mladima, kao putokaz budućnosti. A mi nismo sposobni ni za to!

Kandidat za počasnog građanina Valjeva prof. dr Boško Đukanović je mnogo toga postigao i učinio u svom životu, učinio u životu Valjeva i u životima Valjevaca. On je naš i ne odričemo ga se, makar to od nas tražio Aleksandar Vučić. Odricanjem svog, mi se odričemo sebe! Naši su i Branko Vićentijević i Dušan Mihajlović, koji pre četiri godine takođe nisu bili nagrađeni, zbog sitnih političkih interesa nisu bili prihvatljivi za nekoga ko je u tom trenutku imao moć. I šta smo dobili? Da li nam je danas bolje?

Budućnost nam nije data, niti je određena. Današnjim postupcima i odlukama umnogome određujemo budućnost. Nagrađivanjem uspešnih Valjevaca, na odajemo samo priznanje pojedincima nego uspostavljamo sistem vrednosti. 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...