Kolubara  (foto: Đorđe Đoković)
Kolubara (foto: Đorđe Đoković)
11.03.2016, 08:14

Ne očekuju se veći problemi

č: | fb:

Za sada nema opasnosti od izlivanja reka u valjevskom kraju, niti se očekuju veći problemi zbog padavina, kažu nadležni. Na teritoriji Valjeva palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom za proteklih 30 časova od kada kiša, sa manjim prekidima, pada u našem gradu. Nivo Kolubare je 85 centimetara što je daleko ispod kada se proglašava redovna odbrana od poplava. Vodostaj Kolubare treba da dostigne 150 centimetara da bi bila proglašena redovna odbrana, dok za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara.

Procene su da tokom padavina ne bi trebalo da bude većih problema na teritoriji valjevskog kraja, ipak sve službe su u pripravnosti, saopšteno je nakon sednice Štaba za vanredne situacije Grada.

Naloženo je javnim preduzećima Vodovodu i Gradskoj direkciji da  prate situaciju oko reke Krivošije i preduzmu odgovarajuće mere da ne bi došlo do izlivanja i prekida saobraćaja na magistralnom putu.

Potrebno je da se uputi zahtev JP „Srbija vode“, koji gazduje branom na reci Kamenici i jezeru Pocibravi, da preduzme odgovarajuće mere kako bi se regulisao dotok vode u Obnicu i Kolubaru i time smanjili rizici od potencijalnih poplava.

Nalaženo je inspekcijskim organima i komunalnoj policiji da obiđu vodotokove drugog reda i mrežu putnih kanala i predlože Štabu otklanjanje uočenih nedostataka, a od građana treba da yahtevaju da sami očiste kanale koji su zatrpani otpacima, a nalaze se na njihovim parcelama, dok je za javne površine zaduženo javno preduzeće „Vidrak“.

Republički vodoprivredni inspektor treba da naloži vlasniku cisterni, koje se nalaze u blizini korita reke Obnice, da ih što pre ukloni na bezbedno mesto.

Zbog većeg priliva zamućene vode na seoskim vodovodima "Kukalj" i "Prskavac", nije moguće hlorisanje, tako da voda nije za piće, rečeno je na Štabu za vanredne situacije. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 53 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 16 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara