Pregled (foto: Đorđe Đoković)
Pregled (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2016, 14:08

Porodilište dobilo aparat za skrining sluha kod beba

č: | fb:

"Blic fondacija" je, u oviru akcije "Srce za decu", poklonila Valjevskoj bolnici aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod beba. Vrednost ovog aparata, sa repromaterijalom, za koji je novac obezbedilo JP „Skijališta Srbije” je 3.600 evra. Direktor Opšte bolnice Valjevo dr Dobrivoje Grujučić kaže da smo dobili aparat koji danas svako savremeno porodilište mora da ima. „Zahvaljujući ovoj donaciji svaka novorođena beba biće pregledana i biće utvrđeno da li ima problem sa sluhom i da li se radi o nagluvosti ili gluvoći. Nijedna beba neće napustiti porodilište, a da ne bude pregledana ovim aparatom, što je od velike važnosti”, rekao je dr Dobrivoje Grujičić.

Zamenik direktora Opšte bolnice dr Zoran Milosavljević, specijalista otorinolaringologije objašnjava da je aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha od velikog značaja, jer trećeg dana po rođenju može da se utvrdi da li novorođenče ima problem sa sluhom ili ne. „Problem može da nastane kada beba sa oštećenim sluhom izađe iz bolnice, a majke u prvim mesecima ne prepoznaju da je reč o gluvoći bebe, što je izgubljeno vreme”, kaže dr Milosavljević. Dodaje da kod dece nije lako testirati sluh, jer često ne sarađuju, što nije neophodno kod pregleda sa ovim aparatom koji pouzdano utvrđuje da li dete ima oštećen sluh.

Predaja aparata u porodilištu

Predaja aparata u porodilištu (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ljevnaić kaže da ga raduje što je ovo preduzeće učestvovalo u humanitarnoj akciji i što je uspelo, zajedno sa kompanijom „Ringier Axel Springer” uz podršku Minstarstva zdravlja, da organizuje humanitarnu trku na Kopaoniku i prikupe novac za kupovinu ovih aparata. „Velika nam je čast, a i naša je dužnost, da učestvujemo u ovakvim humanitarnim akcijama, a posebno što se radi o porodilištima i bebama, kojima na ovaj način pomažemo da se izbore sa prvim izazovima“, rekao Ljevnaić.

U Srbiji se u proseku godišnje rodi 60.000 beba. Na 1.000 novorođenih, od tri do pet beba ima problem sa sluhom.

Upraviteljica "Blic fondacije" Jelena Drakulić Petrović kaže da je cilj akcije, koju su pokrenuli pred desetak dana, da se prikupi novac za kupovinu aparata za skrining sluha kod beba za svih 56 porodilišta u Srbiji. Valjevska bolnica je, posle Niša, druga u Srbiji koja je dobila ovaj važan aparat. „Ideja za ovu humaniranu akciju potekla je upravo od lekara, koji su nam ukazali na to da je nedostatak aparata za rano otkrivanje oštećenja sluha kod beba veliki problem”, kaže Jelena Drakulić Petrović.

Direktor Opšte bolnice Valjevo dr Dobrivoje Grujičić je podsetio da je zahvaljujući "Blic fondaciji" i Ivanu Ivanoviću prošle godine renovirano Odeljenja neurologije, koje je bilo u katastrofalnom stanju, a danas je jedno od lepših odeljenja u bolnici. „Nije moguće u jednom trenutku zameniti staru opremu, ali ćemo pokušati u narednom periodu da nabavimo još inkubatora”, odgovora dr Grujičić na pitanje novinara koji su to još aparati neophodni Opštoj bolnici Valjevo.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...