Predaja aparata (foto: Đorđe Đoković)
Predaja aparata (foto: Đorđe Đoković)
15.03.2016, 07:55

Bolnica devet godina ne uspeva da kupi aparat vredan 3.600 evra!

č: | fb:

Valjevska bolnica je još pre devet godina pokušala da nabavi aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod beba, koji košta 3.600 evra, ali nije uspela! Taj aparat juče je valjevskom porodilištu donirala „Blic fondacija“ i tada smo čuli podatak, koji nas je iznenadio, da valjevska bolnica pokušava od 2007. godine da nabavi aparat, koji je po rečima lekara od "velike važnosti i koji svako porodilište mora da ima", a koji košta 3.600 evra.

Zamenik direktora Opšte bolnice dr Zoran Milosavljević, specijalista otorinolaringologije kaže da su neonatolozi i otorinolaringolozi valjevske bolnice pisali projekat još 2007. godine kako bi dobili aparat nekom donacijom ili preko Ministarstva zdravlja. „Nažalost to tada nije ostvareno, ali evo danas zahvaljujući akciji Blic fondacije imamo aparat za skrining sluha kod novorođenčadi“, rekao je zamenik direktora Opšte bolnice dr Zoran Milosavljević.

Dobrivoje Grujičić

Dobrivoje Grujičić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić nije upoznat zbog čega u nekom ranijem periodu to nije realizovano, ali zna da, od kada je on direktor, od Ministarstva zdravlja nije tražen novac za kupovinu tog aparata.

„Mogu da pričam za period od kada sam ja direktor, a to je od 1. juna 2013. godine. Nismo se obraćali Ministarstvu zdravlja vezano za nabavku ovog aparata, ali i vi novinari dobro znate da je tada bilo mnogo važnijih problema, ne kažem da ovaj aparat nije važan, ali vodili smo računa o prioritetima. Nama se 2013. godine pokvario skener, imali smo dosta kvarova na drugim aparatima, za čiju popravku nam je Ministarstvo zdravlja obezbedilo veoma značajna sredstva. Mnoge smo probleme rešili preko Ministarstva zdravlja, a neku opremu smo dobili od donatora“, rekao je dr Grujičić. On nije precizirao koliko novca je obezbedilo Ministarstvo, niti koliko novca je dobijeno od donatora, rekavši da se radi o velikim donacijama.

Na pitanje Kolubarskih.rs koliko je novca za protekle dve godine obezbedilo rukovodstvo Opšte bolnice, nezavisno od pomoći donatora, direktor nije želeo da odgovori. „A je'l možemo te teme da ostavimo za drugi put, ne bi trebalo da izlazimo iz ove teme i da kvarimo ovako lep događaj. Biće za nekoliko dana konferencija za novinare i tada ću vam saopštiti sve podatke“, rekao je dr Dobrivoje Grujičić.

Donacije

Poljska je prošle godine donirala skoro 11.000 evra za nabavku neophodne opreme za Odeljenje onkologije valjevske bolnice. Zahvaljujući akciji novinarke Radio Patka Slađane Stevanović i direktora Gradske direkcije Dagana Jeremića u valjevsku bolnicu je pre godinu dana stigao novi aparat za testiranje opterećenja srca. Istom akcijom sredinom prošle godine je popravljen mamograf, koji nije radio godinu dana, i to uz pomoć „Krušika“ koji je donirao 4,5 miliona dinara.

Prošle godine je sa 10,3 miliona dinara renovirano Odeljenje neurologije Opšte bolnice, koje je bilo u katastrofalnom stanju. „Blic fondacija“ i Ivan Ivanović obezbedili su 5,3 miliona dinara, dok je ostatak, uz pomoć donatora, obezbedila Opšta bolnica. 

U okviru akcije „Zajedno za bebe“, Komercijalne banke i Fonda B92, porodilište u valjevskoj bolnici dobilo je nedavno na dar opremu vrednu 5,1 milion dinara...

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...