Spomenik Majka Srbija (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik Majka Srbija (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2016, 10:14

Za Dan grada nagrade za 18 najboljih đaka

č: | fb:

Prijem za 18 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola u Valjevu, koji su u prošloj školskoj godini proglašeni za đake generacije, biće organizovan u ponedeljak u sali Skupštine grada u okviru programa obeležavanja 20. marta-Dana grada. Učenici iz 12 osnovnih škola dobiće diplomu i po 30.000 dinara, dok će srednjoškolci, pored diplome, biti nagrađeni sa po 40.000 dinara. Kako je saopšteno iz Gradske uprave prijemu u 11.00 časova prisustvovaće direktori škola i roditelji učenika.

U okviru programa obeležavanja Dana grada večeras u 18 časova biće održan istorijski čas o značaju 20. marta o čemu će govoriti istoričar i direktor Narodnog muzeja dr Vladimir Krivošejev. U nedelju na Dana grada, u 10.00 časova predstavnici Valjeva položiće cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću, koji je predvodio oslobodilačku vojsku, najavljeno je iz Gradske uprave.

 

O Danu grada

 

U zoru 20. marta 1804. godine srpske ustaničke jedinice Valjevske nahije, posle višednevne opsade, ušle su u Valjevo koje su Turci prethodne noći napustili. Posle nekoliko vekova pod turskom vlašću, tog dana započet je novi proces u istoriji Valjeva - razvoj srpske, hrišćanske, evropske varoši.

Odlukom Skupštine opštine Valjevo 2003. godine ustanovljen je 20. mart za Praznik grada Valjeva, a prvi put proslavljen 2004. godine, u okviru obeležavanja 200 godina od Prvog srpskog ustanka. Izabran je kao datum koji obeležava događaj iz najznačajnijeg perioda u istoriji nove srpske države i našeg kraja. Kao takav, ovaj datum nas podseća na prvo poznato oslobođenje Valjeva i simbolizuje sva naredna oslobađanja u njegovoj istoriji. Dvadeseti mart jeste Dan slobode, ali pre svega simbolizuje početak kontinuiranog razvoja Valjeva, njegovu postepenu modernizaciju i uključenje u savremene društvene tokove evropske civilizacije.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 20 sati 25 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara