Trotoar u Sinđelićevoj (foto: Đorđe Đoković)
Trotoar u Sinđelićevoj (foto: Đorđe Đoković)
28.03.2016, 07:08

Ako stavimo ploče, gde ćemo automobile?

č: | fb:

U okviru rekonstrukcije Sinđelićeve i Ulice vojvode Mišića biće rekonstruisani i trotoari u te dve centralne gradske ulice. U Gradskoj direkciji nam kažu da neće biti postavljene behaton ploče, poput trotoara u Karađorđevoj i Ulici Vlade Danilovića iz dva razloga. Prvo, behaton ploče su duplo skuplje, jer kvadtat asafalta u proseku košta 10 evra (zavisi od debiljine), dok je cena kvadrata behaton ploča oko 20 evra (materijal i postavljanje). Drugi razlog je taj što bi se postavljanjem behaton ploča izgubilo najmanje pedeset parking mesta u Sinđelićevoj i Ulici vojvode Mišića.

Trotoar u Vlade Danilovića

Trotoar u Vlade Danilovića (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da je on bio za to da se behaton ploče postave u Sinđelićevoj ulici od Karađorđeve do mosta na Kolubari, ali su ga inženjeri upozorili da će u tom slučaju taj deo grada ostati bez značajnog broja parking mesta. „Mi zaista imamo problem sa parking mestima, posebno u Sinđelićevoj i Ulici vojvode Mišića, tako da smo od te ideje odustali. Slažem se da su behaton ploče lepše od asfalta, ali trenutno nismo u situaciji da se odreknemo pedeset i više parking mesta, jer ljudi nemaju gde da se parkiraju“, kaže Jeremić. Dodaje da bi izgradnjom garaže u centru grada moglo da se razmišlja o behaton pločama.

 

Trotoar pored crkve (asfalt ili behaton ploče?)

Trotoar pored crkve (asfalt ili behaton ploče?) (Foto: Đorđe Đoković)

Većina Valjevaca sa kojima sam razgovarala kaže da su behaton ploče mnogo lepše od crnog asfalta i da bi ih trebalo postaviti bar u centralnim gradskim ulicama, kao što je Ulica vojvode Mišića i to u delu od Karađorđeve do Ulice dr Pantića. Objašnjenje da su ploče duplo skuplje od asfalta mogu da prihvate, jer kako rekoše „nije vreme za bes“, ali ne mogu da prihvate obrazloženje da se gube parking mesta. „Trotoari su za pešake, a ne za automobile. Nije lepo da sve trotoare u gradu okupiraju automobili, a da se pašaci provlače između automobila i kuća", poručuju moji sagovornici.

O tome su u nekoliko navrata pisale Kolubarske.rs pozivajući one koji odlučuju o obeležavanju parking mesta da vode računa da tamo gde je minimalno rastojanje i nije u skladu sa zakonom da takva parking mesta ukinu. Međutim, gradski urbanisti i saobraćajci ne mare mnogo za to!

Ostaci kaldrme u Ulici vojvode Mišića

Ostaci kaldrme u Ulici vojvode Mišića (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi u Ulici vojvode Mišića, kada su mašine podigle sloj propalog asfalta sa trotoara ispod koga se ukazalo kamenje, podsetili su me na vreme kaldrmisanih trotoara. Stariji Valjevci su mi pričali da su nekada svi trotoari u varoši bili popločani kamenjem, koje se pralo ili, kako rekoše, polivalo svako veče, a jednom nedeljno se čupkala trava koja je rasla između kamenja. "Bože, kako je grad tada bio uredan i čist", govorili su mi.

Ne žalim, samo se sećam!

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 16 sati 13 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 17 sati 39 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...