Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
11.04.2016, 06:58

Manje prvaka i ove godine

č: | fb:

U Kolubarskom okrugu i ove školske godine biće manje prvaka nego prošle godine. U Valjevu će biti upsano čak tri odeljenja prvaka manje nego lane. Prema podacima Školske uprave, u Kolubarskom okugu će 1. septembra u školske klupe sesti 1380 prvaka, što je manje za 145 u odnosu na prošlu godinu ili skoro pet odeljenja manje. U gradske i seoske škole u Valjevu biće upisano 717 ili 91 prvak manje nego prošle školske godine, dok će na Ubu u prvi razred krenuti 241 ili pet prvaka manje nego prošle godine. U Lajkovcu će biti upisano 134, u Mionici 122, u Ljigu 92, dok će i ove godine najmanje prvaka biti u Osečini, njih 74-oro će sesti u školske klupe.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Načelnice Školske uprave za Kolubarski okrug Zorica Jocić kaže da u osnovnim školama Kolubarskog okruga neće biti viška učitelja zbog upisa manje prvaka. „Ne mora da znači da će biti manje tri odeljenja, nego će biti formirana odeljenja sa različitim brojem učenika, negde će ih biti 25, negde 27, dakle neće u svim odeljenjima prvog razreda biti 30 učenika, što je zakonom propisan maksimalan broj učenika u jednom odeljenju“, objašnjava načelnica i naglašava da učiteljima nisu ugrožena radna mesta.

Kolubarski okrug ne prati trend Srbije gde će 2016/2017. godine biti upisano 1200 prvaka više nego što ih je bilo prošle školske godine.

Upis prvaka, mališana koji su rođeni u periodu od marta 2009. do februara 2010. godine, počeo je 1. aprila i trajaće do 31. maja. Zorica Jocić najavljuje da postoji mogućnost da se u prvi razred upišu i deca mlađa od šest i po godina, kao i da se u odgovarajući razred upišu mališani koji imaju više od sedam godina.

„Deca uzrasta od šest do šest i po godina mogu se upisati u prvi razred nakon provere spremnosti pred komisijom, koju čine pedagog, psiholog, učitelj i lekar pedijatar. Deca koja su starija od sedam i po godina, a nisu upisana u prvi razred zbog bolesti ili nekog drugog razloga, mogu se upisati u odgovarajući razred, ne samo u prvi, ali tek posle provere nivoa znanja, takođe pred školskom komisijom u čijem sastavu su učitelj, pedagog i psiholog“, navodi Jocić.

Broj odeljenja po školama i broj prvaka u njima biće poznat tek nakon završetka upisa, jer roditelji imaju mogućnost izbora škole u koju će upisati dete. „Sada ne postoji naročito interesovanje za neku određenu školu, kao što je to bilo prethodnih godina, kada je veliko interesovanje vladalo za Prvu osnovnu. Sada roditelji uglavnom upisuju decu po mestu stanovanja“, objašnjava načelnica Školske uprave Zorica Jocić.

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 7 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara