Lipe na keju (foto: Đorđe Đoković)
Lipe na keju (foto: Đorđe Đoković)
11.04.2016, 11:02

Seča lipa zbog bolesti, a ne iz hira

č: | fb:

Gradska direkcija u okviru redovnih aktivnosti sanitarnog uređenja grada vodi računa o starim i bolesnim stablima koja se moraju ukloniti, odgovor je Valjvcima koji su reagovali na to što se ovih dana seče drveće u gradu.

Dragan Mojsilović

Dragan Mojsilović (Foto: Đorđe Đoković)

Inžinjer zaštite bilja Dragan Mojsilović, zadužen za gradsko zelenilo u Gradskoj direkciji, objašnjava da lipa, u drvoredu na staroj autobuskoj stanici, koja je posađena pre 70 godina mora biti posečena jer ugrožava bezbednost građana i imovine.

„To staro i bolesno drveće ne sečemo iz hira i bezobrazluka, jer je nekome palo na pamet da seče drveće po gradu. Odluku o seči drveća donosi tročlana komisija, koju čine tri inženjera. Pre nekoliko dana imali smo sličnu situaciju sa lipom koja je stara preko 60 godina na ulazu u naselje Kolubara 2, koju smo takođe zbog bolesti morali da posečemo“, kaže Mojsilović.

Isečeno drvo u Kolubari 2

Isečeno drvo u Kolubari 2 (Foto: Đorđe Đoković)

Mojsilović podseća da je u poslednje tri godine u gradu posečeno, zbog starosti i bolesti, blizu 1000 stabala različitog drveća. Najviše je posečeno u parku Pećina, u pojedinim stambenim naseljima i u drvoredima. „Istovremeno smo posadili 1300 novih stabala. Posadili smo drveće u Karađorđevoj ulici i u delu koji je prošle godine rekonstruisan. Novi drvored je i u Bulevaru vladike Nikolaja kod Poljoprivredne škole, gde je posađeno 100 platana. Drvored je obnovljen u Hajduk Veljkovoj i Pop Lukinoj ulici“, navodi naš sagovornik.

Najavljuje da će u ovoj godini biti posađeno drveće u Pantićevoj ulici, tako da će svaka ulica u centru grada imati uređen i zdrav drvored. Mojsilović kaže da bi i Pasterova ulica trebalo da dobije drvored, što je jedan od prioriteta za ozelenjavanje u narednom periodu.

Valjevo nije ovako zeleno zahvaljujući nama, nego generacijama pre nas. Valjevo je, za razliku od mnogih gradova, lep i zelen grad.

U okviru rekonstrukcije parka na Petom puku takođe će biti posečeno staro i bolesno drveće, najviše desetak stabala, ali će biti zasađeno 40 novih. Mojsilović navodi i podatak da je iz gradske kase izdvojeno 40 miliona dinara za održavanje zelenih površina u gradu.

"Borimo se da  svako drvo, koje je u kakvoj takvoj kondiciji, sačuvamo. Ali ono što više nema smisla da postoji, kao što je ova lipa na staroj autobuskoj stanici, to moramo ukloniti, bez obzira na to što građani negoduju“, objašnjava Mojsilović. Dodaje da će ove godine biti posečena samo jedna lipa na staroj autobuskoj stanici, dok za još tri stabla tek treba da se utvrdi u kakvom su stanju.

Trulo stablo lipe

Trulo stablo lipe (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs kako nisu bolesna i “zrela” za seču stogodišnja stabla u privatnim dvorištima, poput onih u Tešnjaru, gde postoje lipe stare preko 100 godina, Mojsilović kaže da nema pravila. Navodi primer upravo drvoreda lipa na staroj autobuskoj stanici, gde je od 30 lipa posečeno samo jedno stablo. “Ostala stabla su, uprkos godinama, zdrava”, kaže Mojsilović.

Što se tiče drveća u porti crkve, koja su takođe posađena pre stotinu i više godina, Mojsilović kaže da i u porti ima jedno bolesno stablo koje treba poseći.   

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 14 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara