Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
24.04.2016, 13:37

Najveći odziv u Lajkovcu, gde je bilo i nepravilnosti

č: | fb:

Prema saznanjima Koluabsrkih.rs, onosno podacima dobijenim u opštinskim izbornim komisijama ostalih opština Kolubarsko okruga van Valjeva, izlaznost do 14.00 sati je najveća u Lajkovcu, gde je na 35 biračkih mesta izašlo blizu 45 posto, dok je u ostalim opštinama oko 30 posto upisanih u biračke spiskove.

Kako je potvrđeno u Opštinskoj izbornoj komisiji, do sada su zvanično evidentirane nepravinosti na dva biračka mesta u opštini Lajkovac. Na biračkom mestu broj 1. “Sud” jedan birač je naknadno upisan, a na biračkom mestu broj 6.”Uprava prihoda” dogodio se pokušaj iznošenja jednog praznog glasačkoj listića.

Prema podacima Opštinske izborne komisije zlaznost u opštini Ub, do 15 časova je 38 posto. U Ljigu je izlaznst do14.00 časova nešto manja od 30 posto uz opasku Steve Vraneševića iz OIK-a da ovoga puta u Kolubarskom okrugu, osim Valjeva, niko nije u reprezentativnom uzorku RIK-a, pa birački odborni nemaju obavezu da izveštavaju o broju birača izašlih na izbore.

Izlaznost je, po tradiciji, veća u opštinskim centrima nego li u selima i zbog toga što je običaj u selima da se glasa u poslednjim satima uoči zatvaranja biračkih mesta kako bi se „na licu mesta“ sačekali izborni rezultati.

U Ljigu je zabeležen veliki broj obraćanja biračkim odborima za dolazak komisija u kuće (po selima) i stanove, kako bi, veli zakon, stari, bolesni i nemoćni iskorisitili svoje pravo glasa. Dilema je da li je povećanom broj poziva doprinelo i loše vreme sa kišom, koja pada od jutros.

Taj problem u Podgorini je manje prisutan, a Milan Urošević iz OIK-a kaže Kolubarskim.rs kako se propisi striktno poštuju te su se do 11.00 sati biračkim odborima mogli obratiti samo zainteresovanmi građani ili njhivoi ukućani, eventualno neko od komšija koji ima telefon.

Danas je najmirnije na području Mioničke opštine, gde nema lokalnih izbora, s obzirom na to da se vanredni održani 28. decembra 2014. godine. U tzv. radnom telu RIK-a se dežura zbog vanrednih parlamentarnih izbora, a većih problema nije bilo.

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 7 minuta

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.