Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
25.04.2016, 12:43

Socijalisti očekivali više, poručuju - ne u vlast po svaku cenu

č: | fb:

Funkcioner valjevskih socijalista Dragan Jeremić kaže da nije razočaran rezultatima glasanja i pored toga što je očekivao da će socijalisti u Valjevu osvojiti oko 33 posto glasova. Jeremić smatra da bi rezultati bili drugačiji u korist socijalista da nisu održani istovremeno lokalni i parlamentarni izbori.

On nije želeo da govori o koaliciji, poručio je da treba sačekati zvanične rezultate i najavio je da će prvo razgovarati sa Dačićem i Vučićem, ali ono što je sigurno jeste da socijalisti neće ući u vlast po svaku cenu.

„Rano je govoriti o koalicijama, razgovaraćemo sa svima, ali nećemo odstupiti od našeg programa koji smo kroz ovu kampanju koncipirali niti od politike koju smo započeli pre četiti godine. Možemo biti vlast ili opozicija, ali ono što je sigurno bez programskog dogovora nećemo ni sa jednom partijom praviti vladajuću koaliciju“, rekao je Jeremić.

SPS je jedina partija koja može da razgovara sa svim partijama i koja može da ima odlučujuću ulogu u formiranju gradske vlasti, sudeći po preliminarnim rezultatima glasanja i izjavama demokrata i Pokreta „Dosta je bilo“, koji su rekli da neće ulaziti u koaliciju sa naprednjacima. Na pitanje Kolubarskih.rs za koga će se socijalisti odlučiti, Jeremić odgovara da je rano za odlučivanje i naglašava da Valjevo neće biti razočarano potezima SPS-a u narednom periodu.

„Igraćemo pametno za Valjevo“, poručio je Dragan Jeremić. Da li to „pametno“ znači i koalicija sa SNS, koja će imati apsolutnu vlast u Republici, kako Valjevu ne bi bila „zaključana državna kasa“, Jeremić ne odgovara direktno, ali najavljuje da će prvi razgovori biti sa Beogradom.

„Planiram da u narednih deset dana razgovaram sa Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem. Razgovaraću sa njima o tome šta Valjevo dobija koalicijom SNS i SPS, i posle tih razgovora odlučićemo u kom pravcu ćemo ići“, rekao je Dragan Jeremić. Dodao je da u SNS ima ljudi sa kojima socijalisti mogu sarađivati, ali ima i onih sa kojima „neće u vlast ni po koju cenu“.

Podsetio je da je na izbornoj listi socijalista bilo nekoliko nestranačkih ličnosti, koji su podržali „Našu pruču“ i koji su na listi jer su za Valjevo.

„Sve u svemu smo zadovoljni rezultatom, mada smo očekivali više glasova birača iz gradskih mesnih zajednica. Znali smo da će u lokalni parlament ući bar još dve liste, a iznenađenje ovih izbora je svakako Pokret ’Dosta je bilo’ i to odslikava situaciju u gradu. Neprijatno iznenađenje je DS, naša procena je bila da će oni osvojiti više glasova“, rekao je u izbornoj noći Dragan Jeremić.

Jeremić kaže da su verovali da će napraviti veliku našu priču iznenađenja, i kampanja je bila u tom pravcu, ali građani su to ocenili drugačije. „Istina je da smo na ovim lokalnim izborima osvojili više glasova nego na prethodnim pre četiri godine, kada smo imali 11, a sada imamo 18 odborničkih mandata. Na nekim biračkim mestima imali smo čak i tri puta više glasova, ali to nije bilo dovoljno da pobedimo u Valjevu“, rekao je Jeremić.

Dodaje da su, sasvim je sigurno, ovo poslednji lokalni izbori u ovom formatu i da će na sledećim izborima biti više „naših lokalnih priča“ u celoj Srbiji. „Neophodna je politička, ali i partijska decentralizacija Srbije“, poručio je Dragan Jeremić.

Aktuelno