Mihailo Milutinović  (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Milutinović (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2016, 14:26

GIK je izašao iz svog mandata

č: | fb:

Valjevski naprednjaci će se žaliti na rešenje Gradske izborne komisije o ponavljanju izbora na dva biračka mesta, jer kako tvrde ne postoji nijedan razlog za to, ukazujući da je „GIK izašao iz svog mandata”.

Protiv rešenja o ponavljanju lokalnih izbora na dva biračka mesta, na jučerašnjoj sednici GIK-a, bio je zamenika predsednika GIK-a Milutin Marković. On je na konferenciji za novinare GIK-a, rekao da nema razloga za ponavljanje izbora i dodao da “nije shvatio razloge da bi se izbori ponovili na dva biračka mesta”, smatrajući da "do ponavljanja izbora neće ni doći".

„Donošenjem ovakvog rešenja Gradska izborna komisija izašla je iz okvira svojih nadležnosti. Na biračkim mestima nije bilo prigovora, niti je predstavnik bilo koje poliičke partije ukazao na neregularnost izbora i svi su potpisali zapisnik sa ta dva biračka mesta”, navodi Marković i naglašava da je Gradska izborna komisija samoinicijativno, i to posle primljenih i potpisanih zapisnika sa biračkih mesta, donela odluku o ponavljanju izbora na dva biračka mesta.

Milutin Marković

Milutin Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Marković, koji je predstavnik SNS-a, rekao je da će tek kada saznaju razloge za donošenje takvog rešenja uložiti prigovor i boriće se, kako je naglasio svim pravnim sredstvima da do ponavljanja izbora ne dođe.

Sekreta GrO SNS Mihailo Milutinović se, nakon konferencije za novinare GIK-a, u holu Gradske uprave obratio novinarima, rekavši da će se SNS žaliti na rešenje GIK-a o ponavljanju izbora na dva biračka mesta, jer ne postoji nijedan razlog za to, a pri tom, tvrdi Milutinović, „GIK je izašao iz svog mandata”.

Objašnjava da Gragska izborna komisija jedino ima pravo da odlučuje o prigovorima političkih stranaka koje su učesnici izbornog procesa. „Ovde niko od učesnika izbornog procesa nije stavio bilo kakvu porimedbu na zapisnike sa biračkih mesta. Ovakvo ponašanje GIK-a je krajnje neozbiljno i kršenje zakona”, zaključuje Milutinović.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je GIK „izašao iz svog mandata” sekretar Gradske izborne komisije Aleksandar Janković objašnjava da u članu 50 Zakona o lokalnim izborima jasno piše da se „ponovni izbori sprovode ako izborna komisija jedinice lokalne samouprave ili nadležni viši sud ponište izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora”.

Dodaje da te nepravilnosti utvrđuje upravo Gradska izborna komisija. „Čemu onda svrha i kakva je uloga Gradske izborne komisije, ako nije upravo da utvrdi da li su izbori sprovede u skladu sa Zakonom što podrazumeva i proveru zapisnika sa biračkih mesta, bez obzira na to što su zapisnici sa biračkih mesta potpisani”, kaže Aleksandar Janković.

 

 

Aktuelno