Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2016, 10:40

Pouke i poruke minulih izbora

č: | fb:

Prošao je 24. april, prošli su izbori, desilo se očekivano i ubedljiva pobeda naprednjaka (SNS). Srbija, konačno, tek sada prolazi ono, što je bilo bolje da je prošla ranije, radikalsku vlast e da bismo dohvatili dno i počeli da se uspravljamo!

U Kolubarskom okrugu, bez obzira na to što će u Valjevu (verovatno) na dva biračka mesta, a u Lajkovcu na jednom, izbori biti ponovljeni zbog uočenih nepravilnosti, SNS sam ima vlast u Valjevu, Ubu, Ljigu i Lajkovcu. U Osečini ima najviše mandata ali mora u koaliciju e da mu se ne bi desilo da ostane u opoziciji ukoliko se ostali udruže. To se u Podgorini dogodilo koaliciji SPS-JS-PUPS na lokalnim izborima 2012, kada je bila pobednik, a ostala u opoziciji jer je tadašnji URS sa Nenadom Stevanovićem načelu, sada u SNS, po direktivi imao širi koalicioni potencijal i održao se četiri godine na vlasti.

Ponovljanje izbora u Valjevu i Lajkovcu, uz sve primedbe opozicionih stranaka na rad RIK-a, koji nikako da se sabere do 100, upozorava da je u Srbiji, izgleda, opet načinjeno tri koraka u nazad na planu organizacije izbora. O eventualnoj krađi glasova nećemo jer za to još uvek nema dokaza bez obzira na sve glasnije priče o „bugarskom vozu“. Izbori na Petom puku, recimo, biće ponovljeni zbog toga što je predsednik biračkog odbora, izvesni Milojko, iz PUPS-a, ovoga uz SNS, apsolutno nepismen i za manje ozbiljan posao!

U Valjevu, DS je, kao i generalno u Srbiji, dotakao dno, koje apsolutno nalaže povlačenje sadašnjih čelnika na svim nivoima rukovođenja strankom ukoliko ne žele da na nekim novim izborima dožive i to da budu vanparlamentarna partija! LDP je u lokalnoj koaliciji pomogao koliko je mogao, mada je i stranka Čedomira Jovanovića zrela za ozbljno provetravanje, dok Tadićev SDS i pogovoto Živkovićeva Nova stranka ovde nemaju nikako uporište, a i oni što ih predstavljaju su ili neprepoznatljivi, ili ozbiljan politički i svekoliki promašaj!

SPS je ovde zabeležio rezultat verovatno među najboljim u Srbiji, što je posledica ozbiljnog rada i okupljanja nekih novih ljudi. Više se, ipak, nije moglo. Jer, verovanje u Vučićevo opsenarstvo i ubeđivanje da je nemoguće moguće sam’ što nije, bilo je jače. Dakako, uz činjenicu da su socijalisti predugo na vlasti sa manje-više istim ljudima.

Zanimljivo je da u Valjevu nikome nije palo na pamet da se organizuje i da sa ozbiljnom novom grupom građana pokuša da bar uđe u gradski parlament. Moglo u Kraljevu, mogao Beli Preletačević u Mladenovcu, mogli neki mladi ljudi u Osečini i Ljigu, samo ovde valjda još nije dogorelo do nokata!

Dobro je da će Gradska skupština biti oslobođena „lumpenproletera“ iz UG Pobeda, koji su na belom konju jahali osam godina i iznedrili nam novog gradonačelnika, kojih ih je i utemeljio. Teško je, međutim, poverovati da će SNS imati petlju da sam čini vlast sa minimalnom većinom od 26 odbornika, koje, uzgred budi rečno, kao ni listu od 51, nigde pokazao nije – ni u novinama, ni na bilbordima ili banderolama! Na SPS je, dakle, da se opredeli da li će da bude krpa na zakrpi zarad tobožnjeg spasavanja Valjeva (uz moguće direktive iz Beograda) ili će pobednicima prepustiti da pokažu sav svoj potencijal, kadrovski i ini, i povedu Valjevo u svetlu budućnost.

Zna dr Boba Gvozdenović koliko je to tanka žica tim pre što ima i (unutrašnje) koalicione partnere, a ni članovi mu, pa ni budući odbornici, nisu baš jedinstveni. Uostalom, podsećanja radi, dr Boba je 2004. napustio SPO i dao tesan kvorum koaliciji Nove Srbije gradonačelnika dr Jovana Tomića sa SPS, SNS (narodni socijalisti Bana Ivkovića i Mike Jokića), SRS i PSS Bogoljuba Karića. Ta ljubav, uz ne male ustupke dragog mu Čiče (dr Tomića), nije dugo trajala, pa je dr Boba, zajedno sa Miškom Alimpijevićem (PSS), uskratio podršku koaliciji, doprineo raspuštanju Gradske skupštine i uvođenju prinudne uprave. Doduše, opozicija je tada u Valjevu bila jaka i postojana sa nekim posve drugačijim DS, DSS, SPO i Pokretom za Valjevo Nove demokratije od današnjih, kojih gotovo da i nema.

Vaskrs je pred nama, skori su i najavljeni razgovori o novoj vlasti, a onda će valjda, brže no što bude formirana Vlada Srbije, Valjevo dobiti novu vlast i gradonačelnika po njenoj meri.

 

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 1 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...