Posečena lipa (foto: Đorđe Đoković)
Posečena lipa (foto: Đorđe Đoković)
07.05.2016, 08:52

Posečena lipa budi sećanja

č: | fb:

Lipa na staroj autobuskoj stanici zbog starosti i bolesti je posečena, a mnogim Valjevcima je bilo žao gledajući kako se ruši gorostasno stablo. Znaju da je bolesna lipa, koja je posađena pre 70 godina, morala biti posečena, ali ipak žale.

Jedna moja prijateljica mi reče da su te lipe duž keja Kolubare obeležile njeno detinjstvo, rasla je i razvijala se zajedno sa njima. Prolazila je ispod njihovih krošnji, na putu ka Pećini, šetajući se sa roditeljima, na stablo se naslanjala čekajući, kao studentkinja svake nedelje, autobus za Beograd, upijala miris lipe i nosila ga sa sobom ma gde da je odlazila. Kaže, lipe u Valjevu mirišu kao nigde drugde!

Sada kada je posečena jedna lipa, emotivno reaguje i kako reče ne samo zbog sećanja, nego zbog saznanja da, poput lipe, i ona stari. „Vreme u našim godinama nije ni saveznik, ni novac, vreme donosi sve ono od čega bežimo i što ne želimo, a pre svega bolest i starost. I možda je moj žal za tom lipom utoliko veći i jači”, reče mi dok smo gledale u staro, bolesno i srušeno stablo.

Pre nekoliko dana kada je najavio da će lipa na staroj autobuskoj stanici biti posečena, inžinjer zaštite bilja Dragan Mojsilović, zadužen za gradsko zelenilo u Gradskoj direkciji, rekao je da lipa u drvoredu na staroj autobuskoj stanici, koja je posađena pre 70 godina, mora biti posečena jer je stablo bolesno i trulo, tako da ugrožava bezbednost građana i imovine. Precizirao je da će ove godine biti posečena samo jedna lipa na staroj autobuskoj stanici, dok za još tri stabla tek treba da se utvrdi u kakvom su stanju.

Za utehu, ostaje nam još dvadesetak velikih i zdravih lipa na staroj autobuskoj stanici, koje će buditi sećanja nekim novim generacijama koje će miris valjevskih lipa nositi ma gde da odu i koje će se, možda, u Valjevo vraćati zbog mirisa lipa.

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 7 sati 53 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 11 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 8 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 8 komentara