Naprednjaci na konferenciji za novinare GIK-a (foto: Đorđe Đoković)
Naprednjaci na konferenciji za novinare GIK-a (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2016, 14:14

Naprednjaci ometali konferenciju za novinare GIK-a

č: | fb:

Na konferenciju za novinare koju je organizovala Gradska izborna komisija (GIK) na kojoj je saopšteno da je doneto rešenje o ponavljanju izbora na dva biračka mesta u Valjevu, došli su bez poziva članovi i funkcioneri SNS-a koji su ometali održavanje konferencije.

Dok je predsednik GIK-a Vladan Jerinić, odgovarajući na pitanja novinara, govorio o razlozima zbog kojih je komisija donela rešenje o ponavljanju izbora, naprednjaci, među kojima su bili kandidati za odbornike u Skupštini grada, Mihailo Milutinović i Aleksandar Ranković, su dobacivali i glasno komentarisali. Takvim ponašanjem ne samo da su ometali održavanja konferencije za novinare, nego su pokušali da onemoguće predsednika GIK-a da odgovori novinarima na pitanja. Tek nakon što su novinari zatražili da im se omogući normalan rad, uz pitanje ko su osobe koje sve vreme dobacuju i galame, grupa naprednjaka je napustila salu.

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi na konferenciju za novinare, koju je zakazao predsedniik GIK-a Vladan Jerinić, pozvani su samo novinari, a ne i predstavnici partija, koje su učestvovale na izborima. Istovremeno, niko od naprednjaka, koji su ušli u salu, nije se predstavio, niti je rekao predsedniku GIK-a da želi da prisustvuje konferenciji za novinare, a ni ulazak u salu nisu prijavili bilo kome u Gradskoj upravi.

 

Nepoznat broj glasačkih listića

 

Na konferenciji za novinare naprednjaci su pokušali da dokažu da nema razloga za ponavljanje izbora na dva bitačka mesta, uprkos tome što je predsednik GIK-a Vladan Jerinić rekao da je problem u tome što su zapisnici urađeni „aljkavo i loše, tako da se i iz njih ne vidi izborni rezultat!“.

„Pre otvaranja biračkih mesta nisu izbrojani glasački listići, a to je prva i najvažnija radnja na biralištu. Najvažnije je pre otvaranja biračkog mesta i početka rada biračkog odbora da se utvrdi broj listića koji će biti u opticaju. A na biračkom mestu, gde tražimo ponavljanje, to nije urađeno. Zatim, bilo je nepravilnosti prilikom izlažanja na teren kod nemoćnih i starih lica koja nisu mogla da dođu na biračko mesto. Procedura je da ta lica potpišu potvrdu o biračkom pravu, koju im donesu članovi komisije, međutim dešavalo se da se to potpisano pravo ne vrati na biračko mesto, pa se postavlja pitanje ko je glasao, što je problem. Takođe, imamo slučaj da je prijavljeno nevažećih 12 glasačkih listića, a u koverti je samo jedan. Postavlja se pitanje gde je ostalih 11 nevažećih listića“, naveo je samo neke nepravilnost predsednik GIK-a Vladan Jerinić.

Vladan Jerinić

Vladan Jerinić (Foto: Đorđe Đoković)

Istovremeno valjevski naprednjaci, koji su pokušavali dobacivanjem da spreče predsednika GIK-a da navede razloge, tvrde da GIK nema mandat za donošenje rešenja o poništavanju izbora na dva biračka mesta i poručuju da će se boriti svim pravnim sredstvima da izbori ne budu ponovljeni. Oni su o tme govorili po završetku konferencije za novinare GIK-a, kada su se u holu Skupštine obratili novinarima.

Na pitanje novinara zašto se toliko protive ponavljanju izbora, kada, kao što većina tvrdi, rezultati ne mogu uticati na broj mandata koje je dobila SNS, a to je 26 ili većina u Skupštini grada, Mihailo Milutinović, sekretar GrO SNS-a, kaže da je „nije stvar ko je dobio koliko glasova, nego je stvar principa i vladavine prava“.

Da su nepozvani članovi SNS-a pokušali dobacivanjem i glasnim komentarisanjem da utiču na tok konferencije za novinare, potvrđuje i to što je tek u 28 minutu, nakon što su naprednjaci izašli iz sale, Vladan Jerinić naveo nekoliko konkretnih razloga zbog kojih je doneto rešenje o ponavljanju izbora na dva biračka mesta.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 37 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 47 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara