Taksisti (foto: Đorđe Đoković)
Taksisti (foto: Đorđe Đoković)
27.06.2014, 07:07

Kontrola taksista

č: | fb:

Komunalni inspektori, komunalni i saobraćajni policajci  su ovih dana  u akciji protiv nelegalnih taksista u Valjevu. „Cilj akcije je uvođenje u red taksi prevoznika na teritoriji grada”, kaže za Kolubarske.rs načelnik komunalne inspekcije Saša Ivanović. Protiv nelegalnih prevoznika, za sada, inspektori pišu prekršajne prijave, dok će u avgustu biti oduzimana vozila.

Saša Ivanović

Saša Ivanović (Foto: Đorđe Đoković)

- Kontrolišemo, pre svega, one koji nisu registrovani za taksi delatnost. To su najdrastičniji slučajevi koji na vozilo stave oznaku taksi i prevoze putnike, a niti su registrovani u nekom taksi udruženju, niti imaju dozvolu za taksiranje. Takođe, kontrolišemo i one taksi prevoznike koji su registrovani u susednoj opštini, a delatnost obavljaju u Valjevu. Nemamo procenu koliko ima takvih vozila, ali ono što je važno jeste da oni porez ne plaćaju u Valjevu, nego u opštini u kojoj im je izdata dozvola. Veliki problem su i taksisti koji se bave linijskim prevozom putnika, što je nelojalna konkurencija ovdašnjim saobraćajnim preduzećima – kaže načelnik komunalne inspekcije Saša Ivanović.

Čini se da je za bezbednost putnika važnije u kakvom je stanju vozilo, da li je prošlo tehnički pregled i da li je bezbedno, nego da li je taksi vozilo registrovano u Valjevu ili drugoj opštini.

- Komunalni inspektori kontrolišu da li taksi vozilo ima euro 3 motor ali ne i tehničku ispravnost automobila, jer je to u nadležnosti saobraćajne policije – pojašnjava Ivanović.

U akciju kontrole nelegalnih taksi prevoznika uključene su komunalna, saobraćajna i inspekcija rada, kao i komunalna i saobraćajna policija.

Kad ne može u Valjevu, ima gde može!

Javna je tajna da taksisti koji ne mogu da dobiju dozvolu za taksiranje u Valjevu, odlaze u neku od susednih opština u kojima ne ograničavaju broj taksista. Mnogi su primorani na taj korak jer im u Valjevu zbog, kako kažu „previše taksista” ne izdaju dozvole nego ih „stavljaju na listu čekanja”.

Trenutno je u gradu registrovano 281 taksi vozilo, odobreno je taksiranje za još 25 vozila. Prema studiji  koji je za potrebe grada radila firma „Harmonija Projekt” predviđeno je da se svake godine broj taksista poveća za 44 nova taksi vozila.

Dejan Marinković

Dejan Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

- Ovlašćena firma „Harmonija Projekt” iz Valjeva je, na osnovu istraživanja koja su trajala nekoliko meseci, a u okviru kojih su snimane taksi stanice, razgovarano sa predstavnicima taksi udružeja i građanima, izradila studiju kojojm je utvrđeno da je za Valjevo optimalan broj 310 taksi vozila. Od registrovanih 281 vozila nisu sva u isto vreme na ulici. Jedan broj taksista obavlja sezonske poslove tako da u letnjem periodu ne taksiraju. Takođe, neka vozila su havarisana ili su na remontu - kaže Dejan Marinković, saobraćajni inspektor Odeljenje za inspekcijske poslove.

Na pitanje Kolubarskih.rs zašto grad ograničava broj taksi vozila, zašto svakome ko želi da se bavi taksi prevozom to ne dozvoli, a tržište će regulisati da li je taj broj taksi vozila previše ili premalo za Valjevo, Marinković kaže da je ta oblast uređena zakonom.

- Zakon taksi delatnost tretira kao komunalnu delatnost, tako da su lokalne samouprave u obavezi da naprave program organizacije taksi prevoza koji će pokazati koji je optimalan broj prevoznika na teritiriji grada. U skladu sa ti programom mi izdajemo dozvole za obavljanje taksi delatnosti - objašnjava Marinković.

Veliko je interesovanje za obavljanje taksi delatnosti u Valjevu. Podneto je 140 zahteva, a dozvole se izdaju prema redosledu prijavljivanja, dakle, prvo onome ko najduže čeka, kažu u Odeljenju za inspekcijske poslove.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara