Frižideri i reklame kod Limenke (foto: Đorđe Đoković)
Frižideri i reklame kod Limenke (foto: Đorđe Đoković)
13.05.2016, 06:58

Uzurpacija ili legalno korišćenje javnih površina

č: | fb:

Odeljenje za urbanizam je od početka godine izdalo 123 odobrenja za postavljanje privremenih montažnih objekata na javnoj površini u gradu, dok je prošle godine dozvolu dobilo 400 trgovaca i ugostitelja. Najviše dozvola 40 je izdato za postavljanje letnjih bašti, za rashladne vitrine 31, oglasno-reklamne montažne objekte 19, dok je za roštilj, kokice i pokretne tezge izdato po šeset odobrenja.

Odobrenje za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim površinama kao što su letnje bašte, rashladne vitrine, pokretne tezge tz. „pokretni koferi”, stalak ispred trgovinskih radnji, stalak za knjige, aparat za kokice, roštilj, oglasno-reklamni montažni objekat, tende i za zauzeće javne površine građevinskim materijalom, izdaje Odeljenje za urbanizam na osnovu Odluke Skupštine grada o manjim montažnim objektima privremenog karaktera, kojom su jasno propisani uslovi i način zauzeća javnih površina.

Kako je rečeno Kolubarskim.rs u Odeljenju za urbanizam, Odlukom i rešenjem je tačno propisano kolika i koja javna površina može da se zauzme, na koji vremenski period i za koje namene. Slika sa terena počesto bude drugačija, s obzirom na to da bašte i frižideri „iskoče iz dozvoljene površine“ ili se dešava da se prodavci pomere na drugu lokaciju od one za koju su dobili dozvolu.

 

Frižideri u Karađorđevoj ulici

Frižideri u Karađorđevoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Da li je frižiderima i letnjim baštama, koji otežavaju kretanje pešacima, mesto na trotoarima i da li su tezge sa raznoraznom šarenom i jeftinom robom primerene za centar grada, su pitanja za one koji urbanistički uređuju grad i koji izdaju odobrenja.

Za komunalnu inspekciju je pitanje da li prodavci i ugostitelji rade u skladu sa zakonom ili su uzurpirali gradsku površinu tako što su njihovi objekti postavljeni bez dozvole, van dozvoljenog mesta, suprotno Odluci o manjim montažnim objektima privremenog karaktera i Zakonu o trgovini.

Saša Ivanović i trgovci kod Muselimovog konaka

Saša Ivanović i trgovci kod Muselimovog konaka (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik komunalne inspekcije Saše Ivanovića kaže da su malobrojni oni koji nemaju odobrenje za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim površinama, ali ima onih koji nemaju sve potrebne papire za prodaju robe ili su zauzeli veću od dozvoljene površine.

Tako je nedavnom kontrolom utvrđeno da prodavci koji imaju „pokretne kofere” i stalak za prodaju bižuterijemna platou u neposrednoj blizini Muselimovog konaka, imaju dozvolu za rad, odobrenje za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim površinama, ali im je rešenjem odobrena prodaja bižuterije i proizvoda narodne radinosti, ali ne i druge robe koju su izložili na svojim tezgama. Ivanović kaže da je zbog toga uličnim prodavcima naložio da se uklone.

„Oni su prodavali plastične pištolje, mačeve i još neke igračke za koje nisu imali odobrenje. Osim toga, nisu imali istaknuto poslovno ime ili naziv radnje, radno vreme, cene, kao ni deklaracije na proizvodima, a na sve to ih obavezuje zakon”, kaže Ivanović i dodaje da prodavci nisu kažnjeni, samo su privremeno sklonjeni dok ne obezbede sve što im je naloženao.

Ivanović objašnjava da po Zakonu o komunalnim delatnostima, koji je počeo da važi od 30. aprila, komunalni inspektori prvenstveno deluju edukativno, upozoravaju i opominju, a tek kada se trgovci o sve to ogluše, i kažnjavaju.

Jedan od prodavaca, vlasnik pokretne tezge na platou kod Muselimovog konaka, kaže da mu je ta tezga jedini izvor prihoda i trudi se da sve radi po zakonu. Ima sva potrebna odobrenja koja izdaje Odeljenje za urbanizam, jedino nije imao deklaracije, ali kako reče može da ih nabavi za jedan dan. Ni njemu, kao ni kolegama nije jasno zbog čega ne može da prodaje pištolje igračke i pita da li bi dobio dozvolu za ručno napravljeni drveni pištolj na kome bi izgravirao „pozdrav iz Valjeva”, i "na tome napisao da je proizvod narodne radinosti".

Pokretne tezge kod Muselimovog konaka

Pokretne tezge kod Muselimovog konaka (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik komunalne inspekcije kaže da postoji problem sa postavljanjem rashladnih vitrina uz kioske za koje vlasnici imaju odobrenje, ali mnogi zauzimaju veću površinu od dozvoljene. Objašnjava da uz jedan kiosk ili manji montažni objekat može da bude postavljeno maksimalno četiri vitrine i to po skici Odeljenja za urbanizam kojom je tačno propisano mesto i položaj rashladnih vitrina.

„Ima ispada, recimo intervenisali smo na uglu Karađorđeve i Sinđelićeve ulice. Sklonili smo kiosk i rashladne vitrine u Gradcu u neposrednoj blizini kružnog toka, nekoliko kioska kojima su istekla odobrenja, kao i frižidere sa trotoara u Tešnjaru”, navodi Saša Ivanović. On dodaje da najmanje prekršaja prave vlasnici ugostiteljskih objekata koji letnje bašte uglavnom postavljaju u skladu sa odobrenjem.

Bašte ispred kafića

Bašte ispred kafića (Foto: Đorđe Đoković)

Problem sa „kokičarima” je jedino u tome što oni, bez odobrenja, menjaju lokaciju, ali te promene su privremene. Recimo, aparat za kokice postave na plato Centra za kulturu u vreme bioskopske ili pozorišne predstave, ili se premeste tamo gde se održava neka manifestacija, tu budu par časova, nakon čega se vrate na svoju lokaciju. 

U Odeljenju za urbanizam kažu da je do sada od 160 podnetih zahteva pozitivno rešeno 123 i toliko je izdato odobrenja za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim površinama, dok su ostali zahtevi u proceduri i uskoro će biti rešeni.

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 1 sati 42 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 3 sati 7 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 11.05.2024

Pokušao da opljačka menjačnicu

Policija u Ljigu je uhapsila D. Đ. (2003) iz okoline Kosjerića. On se sumnjič da je u petak u prepodnevnim satima pištoljem pretio radnici u menjačnici, nakon čega je ona aktivirala alarm.  · 1 komentar