Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
19.05.2016, 09:53

Angiosala ne radi zbog kvara "srca sistema"

č: | fb:

Angiosala u Opštoj bolnici u Valjevu ne radi od 24. aprila zbog kvara na kompjuteru koji je „srce sistema”, potvrđeno nam je u PR službi Opšte bolnice.

Kako nam je rečeno „nabavka dela koji košta 100.000 evra je u redovnoj proceduri i o tome je obavešteno Ministarstvo zdravlja”. U saopštenju koje je nam dostavila PR služba objašnjeno je da su „serviseri firme ’Simens’, koja je proizvođač opreme, dolazili četiri puta kako bi utvrdili koji kvar je u pitanju. Zbog sumnje da je u kvaru flet panel detector, rezervni deo su poručili iz Nemačke i kada je on stigao zamenom je potvrđeno da je taj kvar u pitanju. Pri zameni izvršena je proba i kalibracija. U utorak posle podne je stigla potvrda o kvaru od servisera iz ‘Simensa’. Vrednost popravke procenjena je na preko 12 miliona dinara. Opšta bolnica Valjevo pristupila je redovnoj proceduri u zakonskom roku za popravku kvara na angiosali”, stoji u odgovoru PR službe.

Na naše pitanje kada je Opšta bolnica „pristupila redvnoj proceduri”, koliko će trajati popravka kvara i kada će angiosala ponovo biti u funkciji, u odgovoru PR službe navodi se da „to podrazmeva obraćanje resornom Ministarstvu sa prijavom kvara i molbom za odobrenje sredstava. Nakon toga raspisuje se i javna nabavka i dalja procedura nabavke i popravke kvara. Do ponovnog stavljanja u funkciju angiosale, svi pacijenti će biti lečeni konzervativnim metodama ili upućivani u druge medicinske ustanove”, stoji u odgovoru PR službe Opšte bolnice.

Od početka godine do 24. aprila, zbrinuto je 134 pacijenta sa akutnim infarktom miokarda, dok je kroz kardio program prošlo 457 pacijenata. Takođe, za prva četiri meseca urađena su 22 pejsmejkera, dok je mesečno ugrađivano između 90 i 100 stentova.

Zbog kvara aparata u angiosali ne radi se snimanje perifernih krvinih sudova, što je obavezno kod dijagnostifikovanja oštećenja kod obolelih od šećerne bolesti i sprečavanja gangrena.

Kako nam je objašnjeno aparati, poput ovog u angiosali, se u svim zemljama kupuju sa tz. „punim servisom“, što podrazumeva da dobavljač u roku od najduže 36 časova utvrdi kvar i zameni delove. Ukoliko to ne učini, dobavljač opreme u ovom slučaju „Simens”, dužan je da plati penale, što za valjevsku angiosalu nije bio slučaj. Zbog čega, pitanje je za rukovodstvo Opšte bolnice.

Ovo je drugi put za nepune dve godine da je u kvaru neki od aparata u angiosali. Zbog kvara na rentgen aparatu angiosala nije radila u avgustu 2014. godine.

Skener u Opštoj bolnici ne radi više od godinu dana, od nekadašnjih 12 rentgen aparata, uključujući i domove zdravlja u Kolubarskom okrugu, danas rade samo dva. Trenutno je u Opštoj bolnici u Valjevu od većih i važnih dijagnostičkih aparata jedino u funkciji aparat za magnetnu rezonancu.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 23 sati 40 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara