Nagrađeni Festivala osuđeničkog stvaralaštva  (foto: Kolubarske.rs)
Nagrađeni Festivala osuđeničkog stvaralaštva (foto: Kolubarske.rs)
23.05.2016, 16:32

Otvorimo vrata za novi početak

č: | fb:

Pobednicima 11. Republičkog festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu "Novi početak" danas su dodeljene nagrade u Kazneno popravnom zavodu u Valjevu. U kategoriji proze, u konkurenciji 58 radova, prvu nagradu su dobili Igor Đurđević iz KPZ Niš za rad "Greh" i Miroslav Mihajlović iz leskovačkog zatvora za rad "Crna zvona". Oni su dobili novčanu nagradu od po 7.500 dinara, knjigu i diplomu.

Prvonagrađeni Miroslav Mihajlović iz Niša, koji služi kaznu u Leskovcu, kaže da piše od malih nogu, osvajao je nagrade, ali ovo je prva koju je dobio u zatvoru gde je naučio mnoge životne lekcije, a najvažnija je da je lako oprostiti drugome, ali najteže je da čovek oprosti samom sebi i da nastavi život dalje.

"Odrastao sam po domovima, a u zatvoru sam proveo skoro 11 godina zbog više krivičnih dela. Sada mi je ostalo još tri meseca pa izlazim na slobodu gde me čekaju trogodišnja ćerka i supruga", kaže Mihajlović.

Drugu nagradu za prozu osvojili su Vesna Jeremić iz požarevačkog zatvora "Zabela" i Vladan Cvetković iz niškog zatvora. Njima je pripala novčana nagrada od po 5.000 dinara, diploma i knjiga. Treću nagradu dele Nenad Blagojević iz KPZ Požarevac i Siniša Stević iz somborskog zatvora. Oni su dobili novčanu nagradu od po 4.000 dinara.

U kategoriji poezije učestvovalo je 90 zatvorenika sa preko 200 radova. Prvo mesto podelili su Siniša Stević iz somborskog zatvora za rad "Šapat trešnjonom cvetu" i Ninoslav Đelić iz ćuprijskog zatvora, za rad "U pustinji među ljudima". Drugu nagradu dele Radoslav Marković i Milorad Deletić, koji kaznu služe u novosadskom zatvoru, dok su trećenagrađeni Šima Kalmar iz somborskog zatvora i Zoran Manojlović iz novosadskog zatvora.

Predsednik žirija pisac i novinar Vlada Arsić kaže da se većina zatvorenika u svojim radovima bavila pitanjem šta je to što ih čeka na slobodi i sa čime će se suočiti po izlasku iz zatvora. "Najvažnije je da svi oni ne klonu duhom, a na državu apelujem da ima više sluha za one koji su odslužili kaznu i koji se nađu na slobodi, da im pomogne da se lakše socijalizuju. Ako im otvorimo zatvorska vrata, a zatvorimo sva ostala vrata, nismo ništa učinili“, poručio je Arsić.

Na ovogodišnjem konkursu osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu "Novi početak" učestvovala je 21 zatvorska ustanova u Srbiji. Danas su uručene i tri specijalne nagrade, bista pesnikinje Desanke Maksimović, zatvorima u Novom Sadu, Somboru i Ćupriji.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 15 sati 20 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 8 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara